zaterdag, 15. maart 2008 - 10:02

Amstelveense Beneluxbaan krijgt boompjes op Boomfeestdag

Amstelveen

Op woensdagochtend 19 maart doen meer dan driehonderd kinderen van basisscholen Willem Alexander, de Pionier, de Cirkel en de International School of Amsterdam mee aan de Nationale Boomfeestdag. Zij planten tussen tien en half twaalf tweeduizend boompjes en struiken langs de Beneluxbaan. Wethouder groen, Joss Tabak, geeft hiertoe het startsein.

Al de deelnemende scholen liggen vlak in de buurt van de Beneluxbaan, de drukste verkeersader van Amstelveen. Het vele verkeer dat dagelijks gebruik maakt van deze weg zorgt voor de nodige uitstoot van fijnstof en zwaveldioxide. Om te zorgen dat de luchtkwaliteit in deze omgeving verbetert, planten de leerlingen speciale boom- en struiksoorten die als filter de schadelijke stoffen goed aan zich kunnen binden.

Om een goed resultaat te bereiken planten medewerkers van de gemeente nog eens zesduizend boompjes en struiken. Dit komt totaal neer op achtduizend. Oftewel voor iedere tien inwoners een extra boom of struik. Deze aanpak is vernieuwend voor Nederland. Nog niet eerder werd op zo’n grote schaal de luchtkwaliteit rondom wegen verbeterd door de inzet van groen.

Om andere gemeenten en organisaties te informeren over de inzet van groene longen als 'Kwaliteitscoulissen' organiseert de gemeente Amstelveen op 14 mei een symposium. Hierin benadrukt zij dat er naast het verbeteren van luchtkwaliteit nog een aantal voordelen is te behalen. Zo kan de beplanting langs de Beneluxbaan ook als 'ecolint' voor flora en fauna gaan functioneren. Een vorm van natuurbeheer, waarin Amstelveen toonaangevend is.
Provincie:
Tag(s):