woensdag, 11. juni 2008 - 16:32

Busstaking in Limburg gaat door

Roermond

Buschauffeurs van Veolia zullen donderdag niet rijden tijdens de spits. Een meerderheid van de leden van FNV Bondgenoten heeft woensdagmiddag besloten om de staking in het streekvervoer voort te zetten. Alleen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe rijden er op last van de rechter bussen in de spits. In de rest van Nederland ligt donderdag het streekvervoer stil.

Janny Koppens, landelijk onderhandelaar FNV Bondgenoten: “Het staat als een paal boven water: de buschauffeurs willen doorgaan tot er een goede cao komt. Ze vinden dat er té lang over hun rug door werkgevers is bezuinigd en dat de eisen die zij stellen gerechtvaardigd zijn. Donderdagmiddag gaan we nogmaals met onze leden in beraad over het vervolg van de staking.�

De rechtbank van Groningen oordeelde dinsdag dat de buschauffeurs in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe alleen buiten de spits mogen staken. De rechter vond echter wel dat ‘de sleutel van het cao-conflict in Den Haag ligt’. Al eerder riep FNV Bondgenoten de Tweede Kamer op om de problemen in het streekvervoer aan te pakken. De vakbond hoopt dat de Tweede Kamer tijdens het spoeddebat dat een dezer dagen gepland staat besluit de handschoen op te pakken en komt met een structurele oplossing van de problemen.

De buschauffeurs in het streekvervoer voeren al weken actie voor een goede cao. Naast een loonsverhoging van 3,5 procent eisen ze een half procent verhoging van de eindejaarsuitkering en een tegemoetkoming in de ziektekosten. De onderhandelingen voor een nieuwe cao Openbaar Vervoer liepen 2 april 2008 vast. De cao geldt voor 13.000 werknemers.
Provincie:
Tag(s):