donderdag, 15. mei 2008 - 22:55

Cartoonist 'Gregorius Nekschot' aangehouden

Amsterdam

In Amsterdam is afgelopen dinsdag bij een doorzoeking in een onderzoek naar discriminerende cartoons van Gergorius Nekschot, een aanhouding verricht. Dit heeft het OM vandaag donderdag bekend gemaakt. De doorzoeking volgt op een onderzoek dat het Openbaar Ministerie (OM) in 2007 startte naar publicaties van de cartoonist die onder het pseudoniem 'Gregorius Nekschot' publiceert.

Uit het onderzoek is gebleken dat een aantal cartoons die op internet werden gepubliceerd volgens het OM beledigend zijn over moslims en over mensen met een donkere huidskleur. Daarnaast zijn de cartoons naar oordeel van het OM mogelijk haatdragend.

Cartoons hebben vaak een satirisch karakter en kunnen daardoor kwetsend zijn voor anderen. De kwetsendheid van een uiting is echter niet bepalend voor de strafbaarheid daarvan. Volgens het OM zijn bij de beoordeelde cartoons van Nekschot de grenzen van de strafbaarheid echter wel overschreden en daarom strafbaar.

De cartoons werden gepubliceerd op een website en in boeken die onder de naam 'Gregorius Nekschot' werden uitgegeven. In het voorjaar van 2005 werd aangifte gedaan tegen de website van Nekschot vanwege de daarop geplaatste cartoons. Het Landelijk Expertise Centrum Discriminatie (LECD) startte daarop een onderzoek dat leidde tot de doorzoeking.

Het onderzoek van het LECD richt zich verder op de identiteit van betrokkenen. Daaronder vallen onder meer de maker van de cartoons en degene die deze op een website plaatsen of op andere wijze openbaar maken. Na afronding van het onderzoek zal een beslissing worden genomen over de afdoening van de zaak.

De cartoonist is na verhoor in vrijheid gesteld.
Provincie:
Tag(s):