donderdag, 17. april 2008 - 21:14

Dick Berlijn koninklijk onderscheiden bij afscheid

Den Haag

De commandant der Strijdkrachten, generaal Dick Berlijn (luchtmacht), heeft vanmiddag op het Binnenhof in Den Haag zijn functie overgedragen aan generaal Peter van Uhm (landmacht). Dat gebeurde in een ceremoniële plechtigheid met tal van gasten uit binnen– en buitenland. Onder hen de secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer.

In de vier jaar van Berlijns commando, gaf hij leiding aan de verschillende Nederlandse missies in het buitenland. Daaronder de huidige in Uruzgan en andere delen van Afghanistan. Onder Berlijns leiding zond Defensie circa 23.000 militairen uit. Op zijn verzoek werd er een minuut stilte in acht genomen voor de militairen die de afgelopen vier jaar in uiteenlopende operationele omstandigheden sneuvelden.

In een toespraak zei de scheidend commandant het niet altijd even eenvoudig was om binnen het budget een optimale defensieorganisatie te ‘bouwen’. Om tekorten te kunnen wegwerken, moest in bepaalde gevallen zelfs relatief modern materieel verkocht worden, zei hij. “We moeten niet in de positie terechtkomen van bijvoorbeeld de brandweer die wordt gevraagd meer te blussen, maar om dat mogelijk te maken haast nieuwe brandweerauto’s moet verkopen. Hoe geloofwaardig is dat? Ik spreek de hoop uit dat de strijdkrachten mogen blijven rekenen op voldoende budget.�

Berlijn ontving van minster van Defensie Van Middelkoop de hoge koninklijke onderscheiding, Commandeur in de Orde van Oranje Nassau met de zwaarden.
Provincie:
Tag(s):