zondag, 2. november 2008 - 15:14

Feyenoord met speels gemak langs Roda

(Elfvoetbal) Feyenoord heeft zondagmiddag uit bij Roda JC de tweede overwinning van het seizoen geboekt. De ploeg van trainer Gertjan Verbeek speelde in de eerste helft niet goed tegen de Limburgers, maar schoot na rust uit haar slof door vier keer te scoren.

De grote man bij de Stadionclub was Georginio Wijnaldum. De jongeling was de grote aanjager aan de kant van de Rotterdammers en haalde een groot rendement uit zijn acties. Met één goal en twee assists bekroonde de pas 17-jarige middenvelder zijn uitstekende wedstrijd.

Veel viel er niet te genieten in de eerste 45 minuten voor de aanwezige supporters. De angst leek te regeren bij beide teams, al was de thuisploeg agressief in de beginfase van de wedstrijd. Feyenoord stond onder druk en de onzekere defensie, met uitzondering van Kevin Hofland, kraakte, maar barstte niet. Het spel van Roda JC was onvoldoende om de Rotterdamse verdediging te kijk te zetten.

Pas na achttien minuten spelen kon de eerste mogelijkheid van het duel worden genoteerd. Diego Biseswar speelde zijn direct tegenstander uit, maar was te zelfzuchtig en weigerde de vrijstaande Roy Makaay aan te spelen. Bram Castro redde op de inzet van de buitenspeler. Na 36 minuten spelen herhaalde Karim El Ahmadi het kunstje van Biseswar. De balvirtuoos speelde op een prachtige manier Jan-Paul Saeijs uit, maar ook hij zag de opnieuw vrijstaande Makaay over het hoofd.

Roda JC zette daar niets tegenover. De Limburgers konden periodes lang de bal rondspelen en Feyenoord onder druk zetten, maar wisten de kwetsbare Rotterdamse defensie geen pijn te doen. Dat het team van trainer Martin Koopman geen kansen creërde lag meer aan de thuisploeg zelf, dan aan de tegenstander, want er lag ruimte genoeg op het veld voor Roda JC om een fatsoenlijke aanval op te zetten.

Ook na rust bleef het spel landurig gessapig. Pas toen Wijnaldum met een prima kopbal de Rotterdammers op voorsprong zette, was de beer los. Koopman liet zijn team direct aanvallender spelen, waardoor er meer ruimte ontstond voor Feyenoord. Vier minuten na de treffer verdubbelde Leroy Fer de score. Een prachtige aanval over meerdere schijven kwam uiteindelijk bij de sterke middenvelder terecht, die de bal alleen nog maar een zetje over de doellijn hoefde te geven.

In de 67ste minuut was het opnieuw raak. Wijnaldum nam vanaf de eigen helft de benen, zocht het doel van de tegenstander op en bediende Makaay op maat, die al zijn frustraties van dit seizoen in zijn schot legde en verwoestend via de onderkant van de lat voor de 0-3 aantekende. Biseswar zorgde voor de kers op de taart door van een ruime afstand de vierde Rotterdamse goal, en daarmee de eindstand, binnen te knallen.