woensdag, 28. mei 2008 - 9:09

Geef ze de ruimte

Uithoorn

Meer dan 160.000 kinderen gaan op woensdag 28 mei de straat op om meer ruimte op te eisen op straat. Kinderen en hun ouders vinden dit noodzakelijk, omdat er in Nederland een groot gebrek is aan ruimte om veilig te spelen, veilig te lopen en veilig te fietsen.

Kinderen hebben behoefte aan die ruimte: fysieke ruimte en bewegingsvrijheid. Tijdens deze Nationale Straatspeeldag, georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland, worden ruim 1.500 straten afgezet en verklaard tot veilige speelplek voor kinderen.

Op basisschool de Springschans in Uithoorn konden de kinderen vanochtend vroeg al de spieren losmaken vooruitlopend op de straatspeeldag dat vanmiddag om 13.00 uur van start gaat.

Veel openbare ruimte verdwijnt. Plekken worden volgebouwd, verkocht aan particulieren of er worden parkeerplaatsen van gemaakt. Kinderen zijn daardoor steeds meer aangewezen op formele speelplaatsen en op de straat. Maar die straat is lang niet altijd veilig genoeg om door kinderen te worden gebruikt of om de speelplaatsen te bereiken. Een op de vijf ouders geeft aan dat verkeersonveiligheid er de oorzaak van is dat kinderen weinig buitenspelen. Bovendien mogen kinderen pas op steeds latere leeftijd zonder toezicht buiten spelen. In 2005 lag die leeftijd op 5,4 jaar, in 2007 is dat gestegen naar 5,7 jaar.

Er bestaat een duidelijk negatief verband tussen verkeersveiligheid en de hoeveelheid auto's en de snelheid daarvan. In meer dan de helft (53%) van de straten worden kinderen bij het buitenspelen gehinderd door geparkeerde auto's. Dat bleek uit recent onderzoek van Veilig Verkeer Nederland onder de deelnemende organisatoren van de Nationale Straatspeeldag.

De straat is ook van kinderen. We moeten het verkeer in woonstraten zo aan hen aanpassen, dat kinderen er kunnen gaan en staan waar ze willen, zonder dat hun veiligheid in gevaar komt. Zo moeten we voorkomen dat er straks alleen nog maar ruimte voor kinderen is op formele speelplaatsen, waar ze gekooid, achter hoge hekken, 'veilig' mogen spelen.
Provincie:
Tag(s):