donderdag, 7. augustus 2008 - 13:30

Greenpeace voert actie bij Philips in India

Amsterdam

Greenpeace India voert actie bij het kantoor van Philips in de miljoenenstad Mumbai in India. De actievoerende vrouwen dragen verpakkingsdozen met het logo van de elektronica-gigant op hun hoofd.

Philips, een van de grootste TV-fabrikanten ter wereld, zadelt mens en milieu met grote problemen op. Bij de actie die vanochtend in Mumbai plaatsvond, zijn drie actievoerders gearresteerd.

Greenpeace wil dat Philips – net als de concurrentie – wereldwijd zijn verantwoordelijkheid neemt voor de recycling van zijn apparaten. In juli zette de producent een stapje door kleinschalige projecten voor inzameling aan te kondigen in India, Brazilië en Argentinië. Het bedrijf weigert echter toe te zeggen dat het apparaten landelijk inzamelt, in alle landen waar zijn producten verkocht worden. “De Indiase merken Wipro en HCL hebben al laten zien dat het mogelijk is om landelijke inzamelsystemen voor elektronica afval op te zetten in India. Het is onacceptabel dat Philips dit nog steeds weigert�, zegt Abishek Pratap, campagneleider giftige stoffen bij Greenpeace in India.

Elektronica-afval veroorzaakt in ontwikkelingslanden van Azië tot in Afrika grote milieu-problemen. In India kopen steeds meer mensen apparatuur en er wordt zodoende meer afgedankt. Tegelijkertijd komt er veel elektronica-afval vanuit Europa illegaal het land binnen. Ook India kent weinig goede verwerkingsfaciliteiten voor giftige onderdelen. De apparaten worden op een gevaarlijke manier met blote handen ontmanteld, waarbij veel giftige stoffen vrijkomen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat in gebieden in India waar veel elektronica-recycling plaatsvindt de bodem zwaar vervuild raakt.

In vergelijking met concurrenten als Sony en Dell doet Philips zeer weinig aan de wereldwijde inzameling en recycling van zijn afgedankte producten. In Nederland draait alleen de consument op voor de kosten van recycling, zonder de zekerheid te hebben dat deze naar behoren plaatsvindt. In landen waar inzameling niet verplicht is, zamelt Philips zijn apparaten niet voor recycling in. In Europa voert de producent een lobby om alle verantwoordelijkheid van zich af te schuiven richting consumenten en overheden (1).

In Nederland verplicht wetgeving de producenten tot inzameling, maar ook hier wordt lang niet alle apparatuur ingezameld. Een gedeelte wordt gedumpt in ontwikkelingslanden zoals Ghana. Dit blijkt uit onderzoek van Greenpeace dat eerder deze week is gepubliceerd.

“Van een Nederlands bedrijf verwachten wij meer besef van duurzaamheid. In India zijn het juist de lokale elektronica-producenten die verantwoordelijkheid nemen voor de inzameling van hun afgedankte apparaten. Door zijn eigen producten niet in te zamelen, zadelt Philips in India net als in Ghana mensen in armzalige omstandigheden op met giftige troep�, zegt Kim Schoppink, campagneleider giftige stoffen bij Greenpeace Nederland.

Philips staat op een schamele veertiende plek van de internationale Greenpeace-ranglijst van achttien elektronica-producenten. Het bedrijf scoort geen enkel punt op de criteria over inzameling en recycling van afgedankte producten. Greenpeace wil dat het bedrijf, in alle landen waar het producten verkoopt, de apparatuur na afdanking weer inzamelt en op een goede manier recyclet. De producent moet – net als de concurrentie – financiële verantwoordelijkheid voor inzameling en recycling willen dragen, stelt Greenpeace.
Provincie:
Tag(s):