maandag, 21. april 2008 - 8:45

Groot bevolkings-onderzoek naar chlamydia

Amsterdam

Maandag start Soa Aids Nederland en de GGD’en van de drie regio’s het grote bevolkingsonderzoek naar chlamydia onder jongeren van 16 tot en met 29 jaar. Chlamydia is bij deze groep de meest voorkomende soa. In de regio’s Amsterdam, Rotterdam en Zuid-Limburg zullen de komende drie jaar 315.000 jongeren een uitnodiging krijgen voor een chlamydiatest.

Het is voor het eerst in Nederland dat zo'n grote groep jongeren massaal wordt opgeroepen voor een soa-test. De GGD’en van de drie regio’s en zes huisartsencentra in Amsterdam nodigen jongeren per brief uit een chlamydiatest aan te vragen via www.chlamydiatest.nl. De jongeren nemen vervolgens zelf een monster en sturen dit gratis naar een laboratorium. De uitslag krijgen ze twee weken later, eveneens online. Deelnemers die chlamydia blijken te hebben, worden behandeld met een korte antibioticakuur. De verwachting is dat de combinatie van internet en het zelf kunnen afnemen van een monster voor jongeren de drempel verlaagt om zich te laten testen op chlamydia. Soa Aids Nederland coördineert dit driejarige bevolkingsonderzoek.

Chlamydia is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening onder Nederlandse jongeren. Eerder onderzoek van Soa Aids Nederland en vier GGD’en in 2003 onder ruim 8.000 jongeren wees uit dat 2,3 procent van de seksueel actieve jongeren deze soa heeft. In stedelijke gebieden komt chlamydia beduidend meer voor. Daar heeft 3,2 procent van de jongeren deze soa. De helft van de mannen en 70 procent van de vrouwen merkt niet de chlamydia-infectie niet op.

Chlamydia kan op de langere termijn bij vrouwen leiden tot onvruchtbaarheid en buitenbaarmoederlijk zwangerschap en bij mannen kan de infectie een ontsteking aan de prostaat en bijbal veroorzaken. Screening is zinvol omdat chlamydia gemakkelijk kan worden behandeld zodat complicaties worden voorkomen.
Provincie:
Tag(s):