maandag, 27. oktober 2008 - 19:00

Jumbo supermarkt mag van rechter open blijven

Utrecht

De Jumbo supermarkt aan het Neptunusplein in Amersfoort kan gewoon open blijven. De bestuursrechter heeft geen aanleiding gezien om de verleende vrijstelling en bouwvergunning voor het pand waarin de supermarkt is gevestigd te schorsen.

De gemeente Amersfoort gaf in augustus dit jaar een vrijstelling en een bouwvergunning aan de eigenaar van het pand. Het pand kon hierdoor worden vergroot, waarna er een Jumbo supermarkt in werd geopend.

Hoogvliet en Super de Boer waren naar de rechter gestapt. Zij meenden dat door de vergroting van het vloeroppervlak anders dan voorheen de vestiging van een full-service supermarkt mogelijk was geworden en voelden zich benadeeld. De gemeente Amersfoort stelde echter dat het sowieso al mogelijk was om een supermarkt in het pand te vestigen. Ook bestaan er full-service supermarkten met een kleiner vloeroppervlak. Ook de rechter achtte het niet aannemelijk dat de gevolgen van het grotere vloeroppervlak ,,in relevante mate sterkere en andere negatieve gevolgen heeft dan de gevolgen van de vestiging van een supermarkt die op grond van het besluit van 20 oktober 2006 al mogelijk was.�

De voorzieningenrechter overwoog daarnaast dat het de gemeente niet is toegestaan om met een planologisch instrument als het bestemmingsplan de concurrentieverhoudingen in een bepaald gebied te reguleren. De gemeente kan de marktpositie van daar al gevestigde supermarkten dus niet beschermen.
Provincie:
Tag(s):