woensdag, 2. april 2008 - 14:01

Ketenzorg cardiologie sneller door uitbreiding hartrevalidatie Maartenskliniek

Nijmegen

Doordat de afdeling hartchirurgie van het UMC St Radboud steeds meer hartoperaties uitvoert, stijgt ook de vraag naar goede hartrevalidatie in de regio. De Sint Maartenskliniek heeft in samenwerking met het UMC St Radboud maatregelen getroffen om het aantal behandelingen met 15 procent uit te breiden.

Hartpatiënten kunnen daardoor eerder terecht voor revalidatie na een hartinfarct of hartoperatie. Dit bespoedigt het herstel waardoor patiënten hun oude activiteiten weer sneller kunnen oppakken.

Sinds 2004 is de hartrevalidatie van de Sint Maartenskliniek gevestigd op het terrein van Universitair Longcentrum Dekkerswald in Groesbeek. Het hartrevalidatiecentrum ontvangt voornamelijk hartpatiënten uit de regio Nijmegen die begeleid worden na een infarct of een operatie in het UMC St Radboud. Daarnaast worden er patiënten met hartfalen behandeld. Afhankelijk van de indicatie kunnen patiënten met andere aandoeningen ook in aanmerking komen voor hartrevalidatie. Bij de hartrevalidatie worden patiënten begeleid in het oppakken van hun oude leven en ondersteund in het aanbrengen van noodzakelijke aanpassingen.

Het hartrevalidatieteam bestaat uit een cardioloog van het UMC, een verpleegkundige, een psycholoog, een diëtist, een maatschappelijk werker en een fysiotherapeut. Zij behandelen en begeleiden de patiënt elk vanuit hun eigen vakgebied en werken onderling intensief samen. Hierdoor is het totale programma afgestemd op de persoonlijke situatie van de patiënt.

Op de hartrevalidatie van de Sint Maartenskliniek werden vorig jaar 230 patiënten behandeld. De verwachting is dat dit zal stijgen naar 260 patiënten. De Hartrevalidatie werkt nauw samen met de afdeling Cardiologie en Hartchirurgie van het UMC St Radboud te Nijmegen.
Provincie:
Tag(s):