zaterdag, 12. april 2008 - 10:35

Nieuwste kraak betekent faillissement OV-chipkaart

Den Haag

GroenLinks vindt dat de nieuwste kraak van de ov-chipkaart het failliet van deze kaart zou moeten betekenen. Staatssecretaris Huizinga vindt dat de kaart zo snel mogelijk uit roulatie genomen moet worden.

De komende jaren moet reizen met de strippenkaart en treinkaartje mogelijk blijven.

Eerder dit jaar bleek een belangrijk deel van de OV-chipkaart te kraken. Vervoersbedrijven en TLS reageerden echter sussend en bagatelliserend op dit nieuws. TNO becijferde onlangs nog dat grootschalig kraken erg ingewikkeld was en minimaal 9000 euro zou kosten. Hier blijkt dus niets van te kloppen. Staatssecretaris Huizinga reageerde aanvankelijk erg aarzelend op de kwetsbaarheid van de kaart. Pas na lang aandringen van Kamer besloot ze de regie zelf in de hand te nemen. Zij laat op dit moment een ‘second-opinion’ uitvoeren op het TNO-onderzoek. Volgende week komt ze met een brief daarover naar de Kamer. Na de nieuwste onthullingen is haar speelruimte zeer beperkt en kan ze niet anders dan de introductie van deze OV-chipkaart stop te zetten. Woensdag 23 april debatteert de Tweede Kamer de staatssecretaris over de toekomst van de OV-chipkaart.

Nu de kaart op grote schaal eenvoudig gekopieerd kan worden, is grote overlast en hinder voor de reiziger zeer waarschijnlijk. Reizigers worden gedupeerd doordat blokkade van de kaart na misbruik en door veel administratieve rompslomp. De OV-chipkaart is hiermee onvoldoende veilig en betrouwbaar geworden, en daarmee geen volwaardig alternatief voor strippenkaart en treinkaartje. Wijnand Duyvendak zal dan ook in het kamerdebat eisen dat de oude betaalsystemen blijven tot er een echt veilige en werkende chipkaart is.
Provincie:
Tag(s):