dinsdag, 26. februari 2008 - 16:20

Prinses Laurentien leest marathon slechtzienden en blinden naar finish

Apeldoorn

Prinses Laurentien der Nederlanden leest donderdag 13 maart in Apeldoorn samen met slechtziende en blinde deelnemers de Visio Leesmarathon naar de finish. Deze leesmarathon van 24 uur wordt georganiseerd door Koninklijke Visio, Landelijke Stichting Slechtzienden en Blinden, in het kader van haar 200-jarig bestaan. De leesmarathon vindt plaats op 12 en 13 maart.

Mensen die goed kunnen zien, beseffen vaak niet dat lezen belangrijk is bij alle facetten van het leven: de weg vinden, nieuwsberichten lezen, internet of e-mail gebruiken, naar school gaan en werken. D ankzij hulpmiddelen en trainingsvormen is het mogelijk met een visuele beperking toch volop in het leven te staan.

Om het belang hiervan te benadrukken lezen honderden mensen in een marathon 24 uur lang voor: medewerkers van Visio, slechtziende en blinde mensen en bekende Nederlanders, onder wie Vincent Bijlo, Giel Beelen, Rob Witschge, Ruud Lubbers, Ronnie Tober en Hennie Stoel. De zestig slechtziende en blinde deelnemers lezen met behulp van grotere letters, braille en moderne ICT-toepassingen zoals de beeldschermloep, spraak, vergroting of een brailleleesregel via de computer. Prinses Laurentien, voorzitter van Stichting Lezen & Schrijven en beschermvrouwe van NLBB Vereniging van Leesgehandicapten, sluit de marathon af.

Visio biedt informatie en advies, onderzoek, begeleiding, revalidatie, onderwijs en wonen. Deze diensten zijn er voor mensen die slechtziend of blind zijn, al dan niet in combinatie met een verstandelijke, lichamelijke of andere zintuiglijke beperking. Wie persoonlijk of professioneel betrokken is, kan bij Visio terecht voor informatie en bevordering van deskundigheid.
Provincie:
Tag(s):