vrijdag, 8. februari 2008 - 13:55

Tentoonstelling Europan bij CASLa

Almere

Wethouder Adri Duivesteijn opent op donderdag 14 februari om 15.30 uur bij Casla een expositie van de 12 geselecteerde ontwerpen van Europan 9, een tweejaarlijkse Europese ontwerpwedstrijd voor jonge architecten. De ontwerpers van het winnende ontwerp van Almere, Montage City, lichten tijdens de opening hun ontwerp toe.

Het Almeerse Pampushout was één van de vier Nederlandse locaties voor Europan. Uit 50 inzendingen voor Almere maakte de jury een selectie van 12 ontwerpen, waaruit een winnaar, de tweede prijs en een bijzondere vermelding uit werd gekozen. Wethouder Duivesteijn reikte op 24 januari in Utopolis de prijzen uit voor alle Nederlandse locaties en benadrukte daarbij het belang van Europan:

‘In haar 30-jarige bestaan heeft Almere altijd ruimte geboden aan experiment en vernieuwing. Projecten als de Realiteit, de Fantasie, de Bouwexpo 2001 of meer recentelijk het Homeruskwartier zijn voorbeelden van deze traditie. Van alle 73 deelnemende steden eindigt Almere als derde (na Amsterdam en Genève) als het gaat om het aantal inzendingen. Hieruit blijkt dat de stad jonge architecten aantrekt. Europan 9 levert ons veel inzicht op in de ontwikkeling van deze locatie. We doen mee aan Europan omdat we het belangrijk vinden te investeren in vernieuwing en jonge getalenteerde architecten’, aldus Duivesteijn.

Pampushout
Het Almeerse studie- en plangebied bevindt zich in Pampushout, een bosgebied ten noorden van de nieuw te ontwikkelen wijken Columbuskwartier en Homeruskwartier in Almere Poort, het vierde nieuw aan te leggen stadsdeel van Almere. Centraal staat de vraag op welke wijze het bos kan worden ingezet om iets toe te voegen aan de gangbare verkavelingen van laagbouw met voor- en achtertuin en de strikte scheiding tussen openbaar en privé. Het plangebied, in het uiterste westen van het studiegebied, grenst tevens aan het IJmeer en vormt de beëindiging van de kustontwikkeling die daar is voorzien. Daarvoor ligt een programma van woningen in diverse categorieën, gecombineerd met commerciële en publieke functies.

Prijsvraag
In een samenwerkingsverband van gemiddeld 20 landen organiseert Europan om de twee jaar een prijsvraag op het gebied van architectuur en stedenbouw. Europan nodigt jonge architecten uit heel Europa uit oplossingen aan te dragen voor reële locaties, die beschikbaar worden gesteld door opdrachtgevers en gemeenten. De gemeente Almere heeft een inspanningsverplichting om het winnende ontwerp daadwerkelijk te realiseren.

Montage City
Het winnende ontwerp voor Almere is afkomstig van Robert-Jan de Kort (1979), Sander van Schaik (Nederland 1978) en Max Cohen de Lara (Nederland 1979). Montage City bestaat uit 150 vrijstaande woningen met privé-opritten die via een bochtige weg door het bos lopen. De woningen van één laag zijn in feite verzamelingen kamers die niet door hun functie, maar door hun ‘atmosfeer’ gedefinieerd worden (zoals ‘lezen’, ‘tuinieren’ of ‘koken’). Dit geeft elke kamer een bijzondere relatie met het bos eromheen. In het plangebied staan zeven woontorens (met slechts één appartement per laag). De plattegronden zijn hetzelfde als die van de boswoningen. Halverwege de torens verschijnen gemeenschappelijke ruimten als ‘verlengstuk’ van het bos. De winnaars zullen hun ontwerp toelichten bij de opening van de expositie in Casla.

Expositie
Vanaf 7 maart 2008 zal in het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam een grotere tentoonstelling te zien zijn over de Nederlandse resultaten van Europan 9. In april 2008 verschijnt de bijbehorende publicatie bij NAi Uitgevers. De expositie in Almere is een gezamenlijk initiatief van Europan, Casla en de gemeente Almere. Deze is te zien van 14 februari tot 16 maart bij Casla aan het Weerwaterplein 3. Zie voor openingstijden de website van Casla.
Provincie:
Tag(s):