maandag, 26. januari 2009 - 23:45

Afrikaanse filmavond in ’t Beest

Goes

Op donderdag 5 februari draait er een bijzondere film in Podium ’t Beest in Goes over het werk van Bevelandse ontwikkelingshulporganisaties in Afrika, toepasselijk getiteld Goes werkt met Afrika. De film wordt deze avond drie keer gedraaid, om 19.00, 20.30 uur en om 22.00 uur. De toegang is gratis.

Op deze avond kunnen de kijkers op een speelse manier kennis maken met het werk in en voor Afrika vanuit onze regio. De in Goes wonende initiatiefneemster, Nell Nelissen, contactpersoon van de stichting "Hope For Life" heeft contact gezocht met de diverse stichtingen en groepen mensen die voor en in Afrika werken.

De volgende stichtingen hebben hierop positief gereageerd. Funds For Hope (Kenia), Partners in Hoop (Malawi), Steun en Opbouw Gambia, De Figurant (Uganda), Stichting Adavoc (Kongo), Esthers Place (Zuid-Afrika), Cornel Ngaleku Centre (Tanzania), Hope For Life (Ghana), Stichting Missionaire Afrika, Missiewerkgroep Goes (Ghana, Tanzania en Kenia) Father Kouijzer (Ghana), Father Karhof (Kenia) Fam. Claaysens Buijs (Kenia), VAC Zeeland.

Alle deelnemers hebben beeldmateriaal geleverd. Op basis van dit materiaal heeft Kees Sorber van Case Video Productions een caleidoscopische montage gemaakt, waaruit blijkt dat werken aan de basis leuk, goed en heftig is. Goes werkt met Afrika biedt een prachtig beeld van het werk van de genoemde organisaties die alle in het ‘Beest vertegenwoordigd zijn om hun werk nader toe te lichten.

In 2009 houdt Goes een Afrikajaar. Met het themajaar, ingesteld door de gemeenteraad na het succes van Goes 600 in 2005, wil Goes samen met haar inwoners ‘de wereld in gaan’ en aandacht geven aan culturen in andere werelddelen.

Wat betreft Afrika betekent dit dat uit alle genoemde evenementen (op het gebied van o.a. kunst en cultuur, de samenleving, kennis, sport en producten) steeds zal blijken dat Afrika meer is dan alleen een continent dat geteisterd wordt door armoede, aids en oorlog. Goes wil laten zien dat in dit werelddeel de mensen hun lot juist in eigen handen nemen, dat er wordt gezocht naar oplossingen voor een betere toekomst én dat de inwoners er geloven in zichzelf. Centraal tijdens het jaar staat steeds de Zuid-Afrikaanse uitdrukking ‘Ubuntu’ (ik ben, omdat wij zijn). Bij alle activiteiten zal nadrukkelijk de samenwerking met de gehele Goese bevolking (individuen en verenigingen) gezocht worden.

De aftrap voor het Goes Afrikajaar is gegeven op Nieuwjaarsdag, met een nieuwjaarsprogramma in Theater de Mythe. Het Goes Afrika Festival, dat gehouden wordt in juli, vormt het hoogtepunt van het jaar.
Provincie:
Tag(s):