dinsdag, 21. juli 2009 - 19:26

Astraloza wint 16e etappe Tour de France

Astraloza van de Euskatel-ploeg heeft de 16e etappe van de Tour de France op zijn naam weten te schrijven. De Bask reed op 1,5km weg bij Van den Broeck, Moinard en de leider in het bergklassement Pellizotti.

Laurens ten Dam vertrok al vroeg in de koers vanuit het peleton, samen met een groep van zo'n 20 renners waaronder Martijn Maaskant, krijgt hij de ruimte voor een aanval. Tijdens de beklimming van de Col du Saint-Bernard gaan Karpets en Pellizotti op avontuur. In de afdaling weet het tweetal hun voorsprong uit te bouwen tot 4 minuut 30.

Tijdens de beklimming van de Petit Saint-Bernard begint achter de aanvallers het vuurwerk. Andy Schleck, Fränk Schleck, Nibali, Contador, Wiggins en Klöden springen weg op het peloton. Armstrong lijkt eerst te moeten passen, maar maakt vervolgens vlak voor de top van de col een schitterende jump naar zijn kopman Contador.

Jens Voigt komt hard ten val gekomen in de afdaling. Het stuur van zijn fiets brak af, nadat hij over een hobbeltje stuiterde.

Pellizotti, Van den Broeck, Astarloza en Moinard doen het goed in de afdaling. In de finale, ongeveer vier kilometer voor de finish, waagden Van den Broecke en Moinard als eersten een poging. Deze ontsnapping werd snel de kop ingedrukt. Dat was voor Astarloza het moment om weg te sprinten. Zijn medevluchters keken elkaar aan en reageerden niet. De Spanjaard reed daarna solo naar de finish.
Categorie:
Tag(s):