dinsdag, 17. maart 2009 - 14:54

Bijzondere iep voor elk Amsterdams stadsdeel

Amsterdam

In elk van de veertien stadsdelen wordt komende woensdag (18 maart) een iep geplant. Wethouder Marijke Vos (Openbare Ruimte en Groen) schenkt elk stadsdeel een iep ter gelegenheid van de Nationale Boomfeestdag. Er is gekozen voor de iep omdat Amsterdam Europese iepenstad is.

“De iep wordt al vanaf de 17de eeuw geplant en hoort bij Amsterdam,� verklaart wethouder Vos de keus voor deze boom. “Daarbij levert de boom een belangrijke bijdrage aan een gezond klimaat in de stad.� De iep heeft een transparante kroon, waardoor lichtstralen de grond nog bereiken, maar de iep zorgt ook voor verkoeling.

Door de ruwheid is de boom in staat veel fijn stof op te vangen. Iepen zijn de natuurlijke stofzuigers van de stad. Het gaat om zwaardere en bijzondere soorten iepen, van gemiddeld zes meter hoog en een omvang van ongeveer 25 centimeter.

Enkele soorten waren niet (meer) in Amsterdam te vinden. De laatste gele bergiep (Ulmus glabra 'Lutescens') stond op de Reijnier Vinkeleskade en wordt nu weer geplant in de stadsdelen Osdorp, ZuiderAmstel en de Baarsjes. De boom waaiert breed uit en kan 30 meter hoog worden. Het loof van deze gele bergiep blijft de hele zomer goudkleurig.

De Hollandse iep (Ulmus hollandica ‘Belgica') werd lange tijd, door de gevoeligheid voor iepziekte, niet meer gekweekt. De boom is door de breed uitgroeiende, overhangende takken en bolvormige kroon karakteristiek voor het Amsterdamse grachtenbeeld.

Inmiddels zijn, mede op initiatief van de gemeente Amsterdam, weer enkele van deze soorten opgekweekt. In het Amsterdamse Bos komt deze iep nu weer terug omdat de iepziekte nu goed beheersbaar is.

De samenwerkende Europese iepenkwekers hebben Amsterdam in 2005 uitgeroepen tot Iepenhoofdstad van Europa. De stad telt ongeveer 75.000 iepen. De stadsdelen zullen een geschikte plek kiezen voor deze bijzondere iep.
Provincie:
Tag(s):