woensdag, 15. juli 2009 - 16:02

Celstraffen van 12 maanden tot 7 jaar in megazaak

Dordrecht

De meervoudige strafkamer van de rechtbank Dordrecht heeft woensdag 15 juli negen verdachten veroordeeld tot gevangenisstraffen van 12 maanden tot 7 jaar. Dit heeft de rechtbank Dordrecht woensdag laten weten.

De negen zijn volgens de rechtbank in wisselende mate betrokken geweest bij het in georganiseerd verband handelen en uitvoeren van harddrugs en/of de professionele kweek van en handel in hennep. In een aantal vonnissen worden onder meer de uitvoer van 195.000 xtc-pillen genoemd en hennepkwekerijen met een omvang van meer dan 500 tot meer dan 2000 planten. Eén verdachte kreeg gezien zijn zeer geringe aandeel een korte werkstraf.

Alle verdachten hebben hun berechting op vrije voeten mogen afwachten. Ten aanzien van de vier hoofdverdachten heeft de rechtbank bij de uitspraak aangegeven dat zij direct de gevangenis weer in moeten. Deze verdachten zijn nu veroordeeld tot straffen van 3 tot 7 jaar. De rechtbank vindt het gezien de ernst van de gepleegde feiten en de hoogte van de straffen maatschappelijk niet aanvaardbaar dat zij nog langer vrij blijven rondlopen.

De uitspraken van de rechtbank zijn het sluitstuk van een groot onderzoek, waarbij aanvankelijk 60 personen als verdachte waren aangemerkt. Daarvan zijn er 16 berecht, 10 door de meervoudige kamer en 6 door de politierechter. Bij politie en rechter-commissaris zijn tientallen getuigen gehoord, waaronder enkele onder speciale omstandigheden in de bunker te Amsterdam. De berechting van deze mega-zaak door de rechtbank nam enkele maanden in beslag.
Provincie:
Tag(s):