maandag, 11. mei 2009 - 10:48

Crimineel die nog 8,5 jaar moet zitten opgepakt

Amsterdam

Het ROG-team heeft vorige maand in korte tijd vijf gesignaleerden weten op te sporen. Twee van hen moeten nog zeker 2,5 jaar de cel in. Het gaat om een veroordeelde zedenverdachte en een overvaller die een deel van hun straf nog niet hebben uitgezeten. Een gepakte Amsterdamse beroepscrimineel moet waarschijnlijk nog 8,5 jaar zitten. Dit meldt politie Amsterdam-Amstelland vandaag.

Een paar weken geleden kreeg het ROG-team (Regionale Opsporing Gesignaleerden) na onderzoek zicht op vijf gesignaleerden.

Het begon met een overvaller die nog 1014 dagen moest zitten. Hij was na zijn verlof niet teruggekeerd naar de gevangenis. Na tactisch en technisch onderzoek wisten de teamleden dat het “doelwit� zich in de Bijlmer ophield.

‘Daarop zijn we hem gaan observeren’, zegt een rechercheur. ‘Omdat we daarvoor veel mensen nodig hebben, vroegen we de Groep Opsporing Ontrekkingen van het KLPD ons hierbij te ondersteunen en zo vormden we een flinke ploeg die nodig is om iemand goed te kunnen volgen.

Met de metro ging de man richting Centraal Station. Daar stapte hij uit en liep richting Nieuwendijk, waar het arrestatieteam hem overmeesterde. De aanhouding moest worden gedaan door het arrestatieteam, aangezien het om een vuurwapengevaarlijk persoon ging.’ Man schuwde de confrontatie met de politie niet'.

Een paar dagen erna volgden nog meer aanhoudingen. Na een korte achtervolging met de auto in Amsterdam-West kon een veroordeelde in een zedenzaak weer achter de tralies worden gezet. Hij was niet teruggekeerd van verlof en moest nog 1017 dagen zitten.

Op dezelfde dag half april pakten de collega’s een overvaller die sinds 2007 spoorloos was. Hij moest nog 246 dagen de cel in.

Tegelijkertijd kwam zaak vier aan het rollen. Omdat je een team maar éénmaal tegelijk in kunt zetten, boden de collega’s uit Amsterdam-Zuidoost uitkomst. Daar werden de avond- en de nachtploeg samengevoegd om een veroordeelde in een woning aan te houden.

Van deze man was bekend dat hij de benen neemt als hij in de gaten krijgt dat hij zou wordt aangehouden. Dit was al eens eerder gebeurd dus ook hier was de gelijktijdige inzet van meerdere politiemensen noodzakelijk.

Tot slot wist het ROG-team een zeer gewelddadige Amsterdamse beroepscrimineel (ABC’er) te traceren en aan te houden. Deze gesignaleerde werd na een achtervolging door het observatieteam in de auto klemgereden door het arrestatieteam.

Voorzichtigheid was geboden, want deze man stond erom bekend dat hij de confrontatie met de politie niet schuwde. Tijdens een eerdere aanhouding ging hij al eens op de vuist met leden van het arrestatieteam. Deze ROG-zaak kwam bij Bureau Financieel Economische Recherche vandaan.

De financiële recherche zocht de verdachte in verband met grootschalige witwaspraktijken. De man moest in Nederland vier jaar de cel in. Ook werd hij internationaal gezocht vanwege een veroordeling voor internationale drugshandel. Frankrijk heeft inmiddels verzocht om zijn uitlevering. Totaal gaat de man waarschijnlijk, na aftrek van zijn voorarrest, nog 8,5 jaar de gevangenis in.
Provincie:
Tag(s):