maandag, 20. juli 2009 - 11:40

Delftse studenten met ultralichte racewagen tweede op Silverstone

Het DUT Racing Team van de TU Delft is tweede geworden in de Formula Student competitie, de ontwerpwedstrijd die zaterdag en zondag op het Formule 1 circuit in Silverstone (Groot-Brittannië) werd gehouden. De studenten kregen de eerste prijs voor het design van hun zeer lichte en zuinige wagen.

Met hun prestatie toont het Delftse team aan dat je voor competitief racen niet noodzakelijk veel vermogen nodig hebt. Over het algemeen kiezen teams voor relatief zware en krachtige auto's met een viercilinder motor, maar het team uit Delft kiest voor een andere strategie. Hun auto is met een gewicht van 150 kilo, zo’n 70 kilo lichter dan de gemiddelde concurrent. “In de race draait het vooral om acceleratie, en minder om topsnelheid. Wij optimaliseren daarom op gewicht. Ondanks de kleine motor heeft de auto slechts 3,8 seconden nodig voor de sprint van 0 tot 100.”, zegt Stef de Jong, captain van het team.

Aan de competitie deden meer dan tachtig studententeams uit de hele wereld aan mee. Het raceteam uit het Duitse Stuttgart werd eerste. De wedstrijd op het Formule 1 circuit van Silverstone maakt deel uit van de internationale Formula Student competitie. In totaal doen ruim vierhonderd teams uit de hele wereld mee aan de grootste studentencompetitie ter wereld, tachtig ervan komen uit op Silverstone.

Naast hun bijzondere auto nam het Delftse Raceteam als enige een grote mobiele werkplaats mee. In hun vrachtwagen hadden ze vrijwel alles in huis om reparaties te verrichten en nieuwe onderdelen te maken. Die mobiele werkplaats stelden ze belangeloos beschikbaar aan alle andere teams. “Onze thuisbasis is daarom het centrum van de camping, iedereen komt bij ons langs voor reparaties en onderhoud, heel gezellig”, aldus Stef de Jong.

Niet alleen is de auto erg licht, hij rijdt ook op E85 bio-ethanol. Dit is een mengsel van 15% benzine en 85% ethanol en beter voor het milieu dan reguliere benzine. Dankzij de combinatie van een lichtgewicht auto en de keuze voor bio-ethanol is de racewagen van het Delftse Raceteam de meest milieuvriendelijke van de competitie. Op zondag zal duidelijk worden of het ook de snelste racewagen is.
Categorie:
Tag(s):