vrijdag, 10. april 2009 - 15:42

Export fors lager

Den Haag

Het volume van de uitvoer van goederen was in februari 12 procent kleiner dan een jaar eerder. Ook het volume van de invoer nam met 12 procent af. Deze volumecijfers zijn gecorrigeerd voor werkdageffecten. Februari telde in 2009 een werkdag minder dan in 2008.

De daling van de uitvoer was in februari iets minder sterk dan in januari. Dit blijkt uit cijfer die het CBS vrijdag 10 april heeft bekendgemaakt.

Vanaf november 2008 is het uitvoervolume flink lager dan een jaar eerder. Dit beeld komt overeen met de sterk gedaalde productie van de Nederlandse industrie en de negatieve stemming onder industriële ondernemers. In maart waren zij nog negatiever over de buitenlandse orderpositie dan in februari.

De waarde van de goederenuitvoer bedroeg 24,4 miljard euro. Dat is 21 procent minder dan een jaar eerder. De invoer was 22 procent lager en kwam uit op 21,5 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg 2,9 miljard euro. Dit is 0,5 miljard euro minder dan in februari 2008.

Vooral de in- en uitvoerwaarde van grondstoffen, minerale brandstoffen en aardolieproducten nam fors af. Daarentegen daalde de in- en uitvoer van voedingsmiddelen veel minder dan gemiddeld. De invoer van goederen uit niet-EU-landen daalde sterker dan die uit EU-landen. De uitvoer naar niet-EU-landen en EU-landen nam evenveel af.

Vooral als gevolg van de sterk gedaalde aardolieprijs waren de in- en uitvoerprijzen in februari beide 7 procent lager dan een jaar eerder. Hierdoor is de ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel ten opzichte van februari 2008 vrijwel niet veranderd.
Categorie:
Tag(s):