donderdag, 4. juni 2009 - 19:39

Gemeente Weert stelt alcohol- en blowverbod in na overlast jongeren

Weert

De gemeente Weert gaat de overlast in Stramproy aanpakken die daar door jongeren wordt veroorzaakt. Dit heeft zij donderdag bekend gemaakt.

De overlast in de omgeving van de Prinses Beatrixstraat en Mariastraat neemt de laatste weken behoorlijk toe. Het gedrag van de jongeren is te typeren als asociaal gedrag in de openbare ruimte, zoals wildplassen, drankgebruik, blowen, geluidsoverlast door auto’s en radio’s en vernielingen. Burgemeester Niederer: “De maat is vol. Het moet afgelopen zijn met dit schaamteloze en overlastgevende gedrag van een deel van de Stramproyer jongeren.�

De politie en de gemeente pakken de overlastsituatie serieus op. De politie en de gemeentelijke opsporingsambtenaren houden de locatie nadrukkelijk in de gaten. Met name het alcohol- en wietgebruik van de jongeren is vaak de aanleiding voor overlast en vernielingen. Reden voor het college van B&W om per 6 juni a.s. een alcohol- en blowverbod in te stellen in de brede omgeving van de Prinses Beatrixstraat en de Mariastraat.

Het alcohol- en blowverbod geeft de politie en de gemeentelijke opsporingsambtenaren meer mogelijkheden om de overlast tegen te gaan. Daarnaast komt er ook een verbod op het bij zich dragen van glaswerk en is het mogelijk gebiedsontzeggingen aan jongeren op te leggen. Deze maatregelen gelden voor nog vier gebieden in Weert, namelijk het centrum, het stationsgebied en de wijken Keent en Fatima. Daar komt het gebied in Stramproy dus vanaf 6 juni aanstaande bij.

Naast het nadrukkelijker optreden van politie en gemeentelijke opsporingsambtenaren, gaan burgemeester Niederer en wethouder Coolen (jeugd) met de grootste overlastveroorzakers en hun ouders in gesprek. De gemeente wil hiermee de jongeren rechtstreeks aanspreken op hun onverantwoorde gedrag en ook de ouders/wettelijk vertegenwoordigers hierbij betrekken vanuit hun eigen verantwoordelijkheid. Wethouder Coolen: “Door de overlastgevende groep direct aan te pakken, moet in de toekomst het normale gebruik van de Jongerenontmoetingsplek weer mogelijk zijn en blijven. Jongeren zijn daarvoor medeverantwoordelijk en ik ga ervan uit dat zij daarop aanspreekbaar zijn.�

Vernielingen die de jongeren aanrichten, worden op hen of hun ouders verhaald voor zover juridisch mogelijk. De gemeente brengt vernielingen aan gemeentelijke eigendommen in rekening bij de veroorzaker(s) en stimuleert particulieren dit ook te doen.
Provincie:
Tag(s):