vrijdag, 23. oktober 2009 - 15:43

Gerechtelijk vooronderzoek tegen chirurg Scheper Ziekenhuis

Assen

Het Openbaar Ministerie Assen heeft een vordering ingediend bij de rechter-commissaris voor het openen van een gerechtelijk vooronderzoek (GVO) tegen een maagchirurg van het Scheper Ziekenhuis in Emmen. De chirurg wordt verdacht van het (meerdere keren) veroorzaken van dood door schuld en zwaar lichamelijk letsel door schuld.

Aanleiding voor het vorderen van het gerechtelijk vooronderzoek zijn de diverse aangiften en de bevindingen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. ‘De chirurg maakte technische fouten, organiseerde zijn zorg slecht en communiceerde zodanig gebrekkig dat patiënten daar schade van ondervonden. Vijf van zijn patiënten overleden waarbij deze aspecten een rol speelden.’ (Bron: Inspectie voor de Gezondheidszorg)

Er is in totaal 5 keer aangifte gedaan tegen de chirurg, waarvan 2 keer dood door schuld en 3 keer wegens zwaar lichamelijk letsel door schuld. De chirurg is inmiddels niet meer werkzaam bij het Scheper Ziekenhuis.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Regiopolitie Drenthe. Het onderzoek zal zich in eerste instantie richten op het horen van de verdachte, getuigen en de aangevers. Daarnaast worden de bevindingen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg meegenomen en het externe onderzoek uitgevoerd door een onafhankelijke commissie van onderzoek voorgezeten door prof. dr. J.W.M. Greve. Ook zal het Openbaar Ministerie Assen regelmatig overleg voeren met het landelijk Expertisecentrum Medische Zaken van het Openbaar Ministerie in Rotterdam.

De verwachting is dat het onderzoek zeker maanden in beslag gaat nemen. De betrokkenen zijn geïnformeerd over dit bericht.
Provincie:
Tag(s):