donderdag, 26. maart 2009 - 13:52

Gevangenisstraffen tot 12 jaar in zaak Frans Bindels

Den Bosch

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft donderdag de verdachten rondom de in 2002 doodgeschoten Frans Bindels veroordeeld tot straffen oplopend tot twaalf jaar gevangenisstraf. De schutter kreeg 12 jaar cel en een medeverdachte werd tot 10 jaar gevangenisstraf veroordeeld, zo bepaalde het gerechtshof in hoger beroep.

In de ochtend van 7 juli 2002 werd in een boerderij in Milsbeek het stoffelijk overschot gevonden van Frans Bindels. Hij bleek bij een inbraak door zijn overvallers te zijn doodgeschoten. Het naar aanleiding daarvan opgezet opsporingsonderzoek leverde aanvankelijk niets op. Na een aantal jaar werd de zaak weer opgepakt door ‘het cold-case team’ van de regiopolitie Limburg-Noord. Dat onderzoek heeft geleid tot de aanhouding van onder meer de vijf verdachten.

De schutter en de verdachte die met hem de woning van Bindels zijn binnengedrongen, zijn terzake van gekwalificeerde doodslag veroordeeld tot een gevangenisstraf van respectievelijk twaalf en tien jaar. Een andere verdachte die onder meer op de uitkijk heeft gestaan, heeft zes jaar gevangenisstraf gekregen. Degene die het wapen heeft geleverd waarmee Bindels is doodgeschoten, heeft uiteindelijk drie jaar gevangenisstraf gekregen.

De verdachte die de daders erop wees dat het slachtoffer een flink geldbedrag in zijn woning zou bewaren, werd eerder door de rechtbank vrijgesproken. Daartegen is het Openbaar Ministerie in hoger beroep gegaan. Het gerechtshof heeft ook deze verdachte veroordeeld terzake medeplichtigheid tot een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden.

Het Openbaar Ministerie in Roermond is zeer tevreden met deze uitspraak.
Provincie:
Tag(s):