maandag, 2. februari 2009 - 14:44

Het KlokHUIS in Almere

Almere

Het Klokhuis - het veelbekeken programma van NPS - start vandaag met het project ‘Het Klokhuis bouwt het KlokHUIS’. Met dit project krijgen kinderen de mogelijkheid zélf een huis te ontwerpen, dat vervolgens daadwerkelijk wordt gerealiseerd - in Almere!

Wethouder Adri Duivesteijn: “De samenwerking met Het Klokhuis is geen toeval. Het project sluit naadloos aan op onze ambities op het gebied van particulier opdrachtgeverschap en duurzaamheid.�

De wethouder heeft dan ook een brief gestuurd naar alle Almeerse basisscholen, als officiële oproep om deel te nemen aan de ontwerpwedstrijd, om op die manier samen de stad te maken.

Het KlokHUIS wordt gebouwd in het Cascadepark. “Een bijzondere locatie�, vindt Duivesteijn. “Het Cascadepark - dat ligt in het nieuwe stadsdeel Almere Poort - wordt een ‘etalage van duurzaamheid’; de ideale locatie voor het KlokHUIS.�

Mensen maken de stad
Nergens anders in Nederland staat particulier opdrachtgeverschap - het bouwen van een eigen huis - zo hoog op de agenda als in Almere. Iedereen creëert, vanuit individuele wensen en een persoonlijke smaak, een ‘huis op maat’.

Dit heeft niet alleen invloed op de eigen woning - een ‘huis op maat’ -, het heeft tevens impact op de wijk en stad als geheel. De start van het programma ‘IkbouwmijnhuisinAlmere’ (2006) leidde tot een omslag van bouw vóór bewoners naar bouw dóór bewoners. Een omslag voor íedereen.

Want waar particulier opdrachtgeverschap in veel gevallen slechts is weggelegd voor mensen met een ruime portemonnee, maakt Almere het bouwen van een eigen huis ook bereikbaar voor de lagere inkomensgroepen. Twee weken terug startte ‘IkbouwbetaalbaarinAlmere’, opnieuw een stap op weg naar een andere manier van stedenbouw.

'IkbouwmijnKlokHUISinAlmere'
Wethouder Duivesteijn: “En daar blijft het niet bij. Want met de ontwerpwedstrijd van Het Klokhuis wordt de groep particuliere opdrachtgevers verder verruimd. Vanaf nu kunnen ook kinderen een eigen huis bouwen: ‘IkbouwmijnKlokHUISinAlmere’!�

De ontwerpwedstrijd biedt kinderen de mogelijkheid om, alleen of samen, een eigen huis te bouwen. Om, van de eerste ideeën tot het definitieve ontwerp, na te denken over indeling, inrichting en omgeving. ‘IkbouwmijnKlokHUISinAlmere’ moet resulteren in een unieke woning; een woning die nergens anders - in Nederland of zelfs in de wereld - te vinden is.

Het KlokHUIS moet een mens- en milieuvriendelijk huis worden. Deze ambitie sluit aan op de nadruk die Almere legt op duurzaamheid. Ongeveer een jaar terug werden de Almere Principles geïntroduceerd: zeven richtlijnen voor een ecologisch, sociaal en economisch duurzame toekomst van Almere.

De Principles krijgen betekenis in concrete activiteiten, zoals de aanleg van het Cascadepark. Het Cascadepark, waar het KlokHUIS wordt gebouwd, is een ‘etalage van duurzaamheid’, specifiek gericht op innovatieve en intelligente duurzaamheidinitiatieven. Het KlokHUIS is zo’n initiatief, en past dus uitstekend in het Cascadepark.

Oproep
Hoewel de ontwerpwedstrijd toegankelijk is voor álle kinderen, lijkt het wethouder Duivesteijn bijzonder als juist de Almeerse jeugd zich buigt over het ontwerp van het KlokHUIS. “Met oog op de achterliggende gedachte - laat kinderen zélf een huis ontwerpen, dat goed is voor mens en milieu - wil ik alle kinderen die in Almere wonen oproepen om deel te nemen aan het project. Zij krijgen de mogelijkheid om zélf de stad te maken; ik hoop dat ze die uitdaging aangaan!� Om deze oproep kracht bij te zetten, is vandaag een brief naar alle Almeerse basisscholen verzonden.

Meer informatie over de ontwerpwedstrijd is de vinden op de website van Het Klokhuis: www.hetklokhuis.nl.
Provincie:
Tag(s):