woensdag, 11. maart 2009 - 11:08

HIV: minder sterfte maar meer bijwerkingen

Marit van Vonderen onderzocht voor haar promotieonderzoek methoden om de bijwerkingen bij de combinatiebehandeling voor HIV-infectie te beperken

Zij ontdekte dat er bij de behandeling zonder antivirale middelen (zidovudine/lamivudine ZDV/3TC) geen vetaandoening (lipodystrofie) of te hoog bloedsuikergehalte voorkomt en de botdichtheid minder achteruit gaat. Bij het vervangen van een van de geneesmiddelen in de combinatiebehandeling door het middel atazanavir zag zij een duidelijke afname in het cholesterol- en bloedvetgehalte.

Sinds de combinatiebehandeling voor HIV-infectie beschikbaar is gekomen, is de sterfte onder patiënten met HIV fors gedaald. Helaas worden steeds meer bijwerkingen van de behandeling gezien, zoals veranderingen in lichaamsvetverdeling (lipodystrofie), verminderde gevoeligheid voor het hormoon insuline (insulineresistentie), verhoogd cholesterol- en bloedvetgehalte en botontkalking.

Het onderzoek van Van Vonderen draagt bij aan een verfijning van de behandeling voor patiënten met HIV-infectie. Deze combinatiebehandeling wordt steeds meer individueel maatwerk, doordat meer anti-HIV middelen beschikbaar komen. Het streven is de lange-termijn bijwerkingen van deze levenslange therapie tot een minimum te beperken.
Categorie:
Tag(s):