maandag, 25. mei 2009 - 13:39

Hoofdstraatkerk Hoogeveen mooiste kerk van Nederland?

Hoogeveen

Het radioprogramma Plaza van de NCRV houdt een verkiezing mooiste kerk van Nederland. De provinciale voorrondes zijn geweest, waarbij de Hoofdstraatkerk uit Hoogeveen als mooiste kerk van Drenthe uit de bus is gekomen. Van 24 mei tot en met vrijdag 29 mei 12.00 uur kunt u stemmen voor de landelijke prijs. Een vakjury maakt op zondag 31 mei de winnaar bekend.

De Hoofdstraatkerk is in 1904 geopend. Het ontwerp is van architect Gerhardus Hoekzema uit Groningen. De kerk staat prominent in het centrum van Hoogeveen aan de Hoofdstraat. Voorheen was de gevel niet geheel zichtbaar vanaf de winkelstraat: de bijgebouwen stonden ervoor. Nu is er een plein en is de prachtige gevel voor iedereen te bewonderen. Het gebouw is een parel in het stadshart van Hoogeveen.

In 1964 is er een interne verbouwing geweest. Ook vorig jaar is er binnen verbouwd, een ware metamorfose. Binnen elf weken hebben veertig vrijwilligers hun steentje bijgedragen. Er is een infrarood-verwarming geplaatst, wat een besparing van 70% op de energiekosten tot gevolg heeft. “Behalve een grote winst op het financiële vlak, heeft dit project ook een geweldige saamhorigheid gegeven,� zegt kerkrentmeester Egbert Oudendijk.

De mensen van de Hoofdstraatkerk maken werk van de verkiezing. Afgelopen zaterdagen zijn de deuren open geweest en hebben ze honderden nieuwsgierigen mogen ontvangen. Iedereen die het horen wil, wordt op de verkiezing gewezen.
Provincie:
Tag(s):