woensdag, 26. augustus 2009 - 20:48

Korpschef: Bezuinigingen zijn niet de reden geen ME

Rotterdam

‘Dat de Mobiele Eenheid (ME) aan het begin van de avond niet is ingezet door bezuinigingen, is absoluut niet waar.’ Dat zegt de korpschef van de politie Rotterdam-Rijnmond, A.J. Meijboom, woensdag in een reactie op het incident in Hoek van Holland van afgelopen zaterdag 22 augustus.

'Ik ben geschokt over wat onze 160 collega's op het strand van Hoek van Holland is overkomen. Zij hebben in een grote, vijandige menigte en onder verwarrende omstandigheden hun werk moeten doen. Ik heb met veel van de betrokkenen gesproken en dan realiseer je je dat de gevolgen nog ernstiger hadden kunnen zijn. Ik ben onder de indruk geraakt van onze collega's. Bij professionaliteit hoort ook kritisch zijn en open staan voor hoe dingen voelen. Ik ben daar erg trots op en de collega's kunnen op mijn volle steun rekenen’, zegt Meijboom.

’Grote zorgen voor de toekomst’
‘Voor de toekomst baart mij de aard en de omvang van de rellen op het strand grote zorgen. Het lijkt erop dat het gezag van de politie door bepaalde groepen in de regio systematisch en met geweld wordt aangetast. Uit de gesprekken werd mij duidelijk dat men zelfs voor het waarschuwen met het vuurwapen niet meer terugdeinst’, aldus Meijboom.

Fenomeenonderzoek
De Rotterdamse korpschef is daarom blij dat naast het rijksrechercheonderzoek ook een zogenaamd fenomeenonderzoek start in opdracht van de gemeente Rotterdam en BZK.

Meijboom heeft zelf ook een onderzoek in laten stellen door een team van externe experts rondom de informatieoverdracht en de opschaling. ‘Ik accepteer deze ernstige bedreiging van collega's niet, een gebeurtenis als deze mag wat mij betreft nooit meer gebeuren’, aldus Meijboom.
Provincie:
Tag(s):