woensdag, 27. mei 2009 - 9:45

Korpschefs niet blij met uitspraak politierechter

Den Haag

De Raad van Hoofdcommissarissen (RHC) is het oneens met de Amsterdamse politierechter die vindt dat politiemensen in alle gevallen maar om moeten kunnen gaan met agressie en geweld.

Tevens vinden de korpschefs dat er een verkeerd signaal uit gaat van het feit dat de rechter slechts beperkt hogere straffen heeft uitgesproken.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat veel verdachten van geweld tegen politie antecedenten op hun naam hebben staan: slechts een kwart van de geweldplegers was nog nooit in aanraking gekomen met de politie. Driekwart van de geweldplegers bestaat uit meerplegers en veelplegers.
Vooral in het uitgaansleven worden politiemensen geconfronteerd met sterk normafwijkend en strafbaar gedrag, vaak zijn de verdachten onder invloed van alcohol en drugs. Bij het escaleren van agressiesituaties speelt ook groepsdruk een rol.

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken was eveneens onaangenaam verrast door de uitspraak van de rechter. Op 3 juni 2009 wordt de volgende themazitting gehouden waarin ernstigere geweldszaken tegen mensen met een publieke taak aan de orde zullen komen.
Provincie:
Tag(s):