woensdag, 17. juni 2009 - 10:19

Lekkerste drinkwater van Nederland in het Roomse fonteintje

Amsterdam

Op vrijdag 19 juni onthult burgemeester Job Cohen de Vondelfontein in het Vondelpark in Amsterdam tegenover het Filmmuseum. De fontein is een replica van het zogenaamde Roomse fonteintje, ontworpen door architect Pierre Cuypers, dat tot 1947 ook op deze plek stond.

Dankzij het initiatief van de Vereniging Vrienden van het Vondelpark en de bijdragen van Htel Serviced Apartments /Cobraspen Vastgoedontwikkeling en Waternet kan een replica van de fontein op deze plek worden teruggezet. Paul van Grieken, wethouder van het Stadsdeel Oud Zuid, zal de fontein in ontvangst nemen.

De oorspronkelijke fontein was de eerste openbare plek waar Amsterdammers duinwater konden drinken. Er hingen destijds tinnen kroezen aan die mensen mochten gebruiken. In de volksmond werd de Cuypers-fontein het Roomse fonteintje of kraantje lek genoemd, vanwege de katholieke achtergrond van Cuypers.

Met één druk op de knop stroomt er 24 uur per dag drinkwater uit de fontein. Een genot voor elke bezoeker van hardloper, toerist/expat, fietser tot wandelaar die langs dit strategische punt komt.
Provincie:
Tag(s):