dinsdag, 7. juli 2009 - 17:06

Nederland vergoedt schade aan Chinese ambassade Den Haag

Den Haag

Nederland vergoedt de schade die bij een demonstratie is toegebracht aan de gebouwen van de Chinese ambassade in Den Haag. Dat heeft minister Verhagen dinsdag 7 juli toegezegd in een gesprek met de tijdelijk zaakgelastigde van China.

Minister Verhagen zal binnen de overheid overleggen hoe zulke situaties in de toekomst kunnen worden voorkomen. “Demonstreren en je mening geven is een grondrecht, maar gebruik van geweld is altijd onaanvaardbaar,” aldus minister Verhagen van Buitenlandse Zaken.

Bij een betoging naar aanleiding van de situatie in de westelijke Chinese provincie Xinjiang werd de ambassade maandag bekogeld met stenen, waarbij forse schade aan de gebouwen werd toegebracht. De politie verrichte 142 aanhoudingen.

Minister Verhagen heeft zich namens Nederland verontschuldigd voor het gebeurde. Net als in elk ander land moet de overheid zorgen voor de veiligheid en bescherming van ambassades. “Dat het nu voor de tweede keer is misgegaan bij de Chinese ambassade vind ik bijzonder betreurenswaardig.”

Daarnaast sprak minister Verhagen tegen de zaakgelastigde zijn zorgen uit over de situatie in Xinjiang. Oeigoeren, een islamitische minderheid in West-China, zijn in opstand gekomen en door escalerend geweld zouden 140 doden en vele honderden gewonden zijn gevallen.

“Helaas is de informatie uit het gebied erg beperkt en transparantie is in deze situatie van groot belang,” aldus minister Verhagen. “Daarom heb ik de autoriteiten gevraagd met spoed de verbindingen te herstellen en buitenlandse journalisten toe te laten.”

Minister Verhagen drong er op aan dat de Chinese autoriteiten zich bij het optreden tegen demonstranten houden aan de internationale normen, en de mensenrechten van groepen en individuen respecteren. Hij deed een oproep aan alle betrokkenen om een vreedzame oplossing te vinden voor de problemen die aan het geweld ten grondslag liggen.
Provincie:
Tag(s):