donderdag, 9. april 2009 - 13:37

Onthulling monument dijkverschuiving Wilnis

Wilnis

Precies op de plaats waar in augustus 2003 de dijk in Wilnis is verschoven, is woensdag 8 april het kunstwerk Water aan het woord onthuld. Terwijl in de zomer van 2003 droogte een grote rol speelde bij de dijkverschuiving, onthulde loco-burgemeester Jan van Breukelen het kunstwerk in de stromende regen. Het kunstwerk is gemaakt door Maria Ikonomopoulou en Elspeth Pikaar.

“En toen kwam het water�, “Water heel diep water�, “Springen en stampen in het water�, deze en andere tekstfragmenten van inwoners van Wilnis zijn in platina zilver glazuur op het kunstwerk aangebracht. Een zitelement van bruinzwarte klei siert nu de veendijk. Een ideale plek om stil te staan of zitten en uit te kijken over het water, de verschoven restanten van de veendijk en de getroffen woonwijken.

“Even was Wilnis wereldnieuws�, met deze woorden leidde loco-burgemeester Jan van Breukelen de onthulling van het kunstwerk in. Kort blikte hij terug op de onverwachte gebeurtenis in augustus 2003 en de commotie die daarna ontstond. De sporen zijn na ruim 5 ½ jaar nagenoeg uitgewist, zodat een kunstwerk op de verstevigde dijk een mooie plek is om de herinnering aan de dijkverschuiving levend te houden.
Provincie:
Tag(s):