zaterdag, 11. juli 2009 - 10:54

Politie lost 61 zaken op met 12 arrestaties in regio Parkstad

Heerlen

De politie van Heerlen heeft met de arrestatie van twaalf personen zeker 61 zaken opgelost. Het gaat hierbij vooral om inbraken in woningen en bedrijven, autodiefstallen, overvallen en zakkenrollerij die over het algemeen zijn gepleegd in de afgelopen anderhalf jaar. Door een DNA-vergelijk bij een verdachte zijn ook misdrijven opgelost die in de periode 2005 - 2008 zijn gepleegd, zo heeft de politie in Zuid-Limburg vrijdag bekend gemaakt.

Elf van de twaalf personen die zijn aangehouden zijn van diverse groepen. Meest in het oog springend zijn drie personen in de leeftijd rond twintig jaar en afkomstig uit diverse Parkstad-gemeenten. Zij presteerden het om samen in woningen in te breken terwijl de bewoners rustig lagen te slapen. Meestal gebeurde dit door het forceren van sloten en deuren.

Met de aanhouding van deze drie personen zijn 23 woninginbraken in Limburg en Midden-West Brabant, drie autodiefstallen waarvan één in Scheveningen, en een tiental overige misdrijven waaronder tanken zonder te betalen en diefstal van kentekenplaten opgelost. Bij een van de verdachten is een pistool met munitie aangetroffen. Inmiddels is door de Raadkamer van de Rechtbank van Maastricht bevolen deze verdachten respectievelijk 60 en 90 dagen vast te houden.

De tweede dadergroep bestaat uit 6 verdachten. Die heeft op 24 juni van dit jaar een gewapende overval gepleegd op een woning aan de Saffierstraat te Heerlen. Onder bedreiging van een vuurwapen zijn toen diverse spullen gestolen. Ook hier betreft het verdachten in de leeftijd van rond de 20 jaar, wonende in Parkstad, voornamelijk Heerlen.
Het bij deze overval gebruikte vuurwapen is in beslag genomen. Ook is met de aanhouding van deze verdachten een woninginbraak opgelost.


Daarnaast is er een koppel aangehouden dat voornamelijk leefde van zakkenrollerij in Heerlen en Kerkrade. Hierbij gaat het om een 56-jarige man uit Heerlen en een 37-jarige man uit Kerkrade.
Zij sloegen toe in supermarkten in Heerlen en Kerkrade. Een van de daders sprak oudere mensen aan tijdens het winkelen, terwijl de ander portemonnees uit de tassen rolde. De twee worden er van verdacht vanaf begin vorig jaar vijftien maal te hebben toegeslagen. Ook deze mannen zitten zeker 90 dagen achter slot en grendel.
 
Tenslotte zit een 25-jarige verdachte uit Brunssum vast die naar aanleiding van een DNA-vergelijk acht bedrijfsinbraken in Brunssum, Hoensbroek, Sittard en Echt ten laste is gelegd. Ook wordt hij verantwoordelijk gehouden voor een overval in Landgraaf op supermarkt Super de Boer. De feiten zijn gepleegd van 2005 tot en met 2008. De Raadkamer vindt dat ook deze verdachte 90 dagen in bewaring moet blijven.
Provincie:
Tag(s):