woensdag, 29. april 2009 - 14:24

Sint Jansmolen in Stramproy weer klaar voor gebruik

Stramproy

In Stramproy wordt volgende week weer de Sint Jansmolen in gebruik genomen. De molen was het afgelopen half jaar uit de roulatie wegens restauratiewerkzaamheden.

Voor de restauratie waren nogal ingrijpende maatregelen nodig. Zo heeft de molen sinds vorig najaar nog maar twee wieken. Dat komt omdat de andere twee wieken zo slecht waren, dat ze moesten worden vervangen. De nieuwe roede is op dinsdag 29 april weer op zijn plaats gebracht. Daarmee ziet de Sint Jan er weer uit als een complete molen. Voorafgaand aan de nationale Molendagen van 9 en 10 mei, wordt op vrijdag 8 mei de St. Jansmolen feestelijk opgeleverd.

De afgelopen maanden kreeg de Sint Jansmolen ondermeer twee nieuwe wieken, een nieuwe buitentrap en nieuwe schaliën (een soort houten leien) op het dak. Het gaande werk van de molen (de draaiende delen van het molenmechaniek) is onderhanden genomen en een deel van het metselwerk waarop de molen rust, moest vernieuwd worden. Verder werd de molen tegen houtworm behandeld en is de houten constructie op diverse plaatsen gerepareerd. Ook is de molen helemaal geschilderd. Het was inmiddels 40 jaar geleden dat deze molen aan de rand van Stramproy voor het laatst een dergelijke omvangrijke opknapbeurt onderging. Het karwei kostte ruim €100.000,- en is betaald door de gemeente Weert, terwijl het rijk en de provincie subsidie voor deze restauratie beschikbaar stelden.

Op vrijdag 8 mei aanstaande, de vooravond van de nationale Molen- en gemalendag, is de feestelijke oplevering van de Sint Jansmolen. Pastoor Notermans zal de molen, voor de officiële ingebruikname, plechtig inzegenen.
Provincie:
Tag(s):