vrijdag, 22. mei 2009 - 21:20

SP: “ADHD-website medicijnreus moet uit de lucht�

Den Haag

SP-Kamerlid Henk van Gerven wil dat de ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en André Rouvoet (Jeugd en Gezin) optreden tegen medicijnreus Eli Lilly.

Op een website (mirror) van de multinational worden kinderen via een quiz aangespoord om pillen tegen ADHD te gaan slikken. Ook maakt Eli Lilly ten onrechte gebruik van het keurmerk van de Stichting de Kinderconsument.

“Dit is onaanvaardbaar. Kinderen worden gemanipuleerd om het medicijn Strattera te gaan gebruiken en zo de kas van Lilly te spekken. Deze website moet uit de lucht,� aldus Van Gerven.

Eli Lilly fabriceert het middel atomoxetine (Strattera) voor ADHD. Het medicijn is tenminste vier keer duurder dan andere middelen tegen ADHD.

Ook is het middel omstreden doordat het in verband is gebracht met ernstige bijwerkingen als zelfmoordgedachten en zelfmoordpogingen. Desondanks slikken vele duizenden kinderen het peperdure middel.

Van Gerven: “Fabrikant Eli Lilly heeft alles in het werk gesteld om te voorkomen dat rapporten over de bijwerkingen van Strattera openbaar werden. Nu wordt er een actieve campagne gevoerd die gericht is op kinderen. Ik vind dat ethisch onaanvaardbaar.�
Provincie:
Tag(s):