dinsdag, 19. mei 2009 - 9:13

Treinreizen wordt ramp

Almere

De telegraaf meldt dat reizigers die in de spits met de trein naar Amsterdam willen de komende jaren te maken krijgen met een hoop ellende. De treinen worden steeds voller en op het moment dat er meer treinen zullen gaan rijden ontstaan er meer vertragingen.

Door met name de groei van Almere zullen de nu al volle treinen van en naar Amsterdam zeker in de spitstijden overvol raken. Om dit op te lossen moeten er over drie jaar het dubbele aantal treinen gaan rijden, 12 per uur in plaats van de zes die nu rijden. Ook de komst van de Hanzelijn, de treinverbinding van Lelystad naar Zwolle, doet hier geen goed aan. Hierdoor zullen nog meer mensen gebruik gaan maken van het traject tussen Almere en Amsterdam.

De bedoeling was om de capaciteit uit te breiden van twee sporen naar vier, maar Prorail, die verantwoordelijk is voor de aanleg van het spoor, heeft nu al gezegd niet op tijd klaar te zijn met die verdubbeling. De mogelijkheid bestaat nu dat naast de file op de Hollandse brug op de A6 nu ook een file van treinen komt te staan.

Het kabinet is allerminst blij met deze ontwikkelingen. Zij wil juist een goede doorstroming op de verbinding tussen Almere en Amsterdam Centraal en Schiphol om zo de files op de snelwegen te kunnen terugdringen. Minister Eurlings heeft liet daarom een onafhankelijk bureau onderzoek doen naar de mogelijkheid om sneller en efficiënter te kunnen werken. Deze kwamen echter tot dezelfde conclusie als Prorail, die verwacht in 2016 klaar te kunnen zijn met de uitbreiding van het spoor.
Provincie:
Tag(s):