zaterdag, 7. maart 2009 - 9:05

Veendam wint de CO2 Bomenprijs

Veendam

De gemeentes Veendam en Reimerswaal hebben dit jaar de CO2 Bomenprijs gewonnen. Beide plaatsen leggen 6 kilogram kooldioxide vast per inwoner gedurende het leven van de geplante boom.

Minister Cramer (VROM) deelde de prijzen uit en memoreerde dat de prijs nu al 53 jaar wordt uitgereikt. In die tijd is er 2 Megaton CO2 vastgelegd. Maar, zo sprak de bewindsvrouw: 'Na 50 tot 100 jaar is het bos volgroeid en wordt er geen koolstof meer vastgelegd. Dus de allereerste boom die geplant werd op de allereerste Boomfeestdag, zuigt geen CO2 meer op. Daarom is het goed vandaag opnieuw bomen te planten. Bomen en bos zijn niet alleen nodig om klimaatverandering tegen te gaan. Ze zijn ook belangrijk voor dieren. Zo'n 80 procent van alle diersoorten heeft bos nodig om te overleven. Alle reden dus om zuinig te zijn op bomen en bos, om bomen te planten.'

Overige prijswinnaars zijn Uden en Bolsward. Deze plaatsen delen een tweede plaats. Zij leggen 5 kg CO2 per inwoner vast tijdens het leven van de geplante bomen. Belangrijk hierbij te melden is dat gemeente Uden van de top-10 deelnemers de meeste bomen cq. boomvormers heeft geplant (1997 stuks) en dat Uden bijna het meeste CO2 vastlegt: 198.035 kg.
Provincie:
Tag(s):