dinsdag, 17. februari 2009 - 19:17

Verbod gloeilamp scheelt huishouden 95 euro

Groningen

Het verbod op de verkoop van gloeilampen binnen de EU scheelt een huishouden 95 euro per jaar aan stroomkosten, zegt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Bij dit bedrag wordt ervan uitgegaan, dat alle gloeilampen in huis worden vervangen door spaarlampen. Het Europees parlement stemde vandaag in met een verbod op de verkoop van gloeilampen. In 2009 gaan de 100W lampen als eerste de winkels uit. Een jaar later de 75W lampen, in 2011 de 60W lampen en 2012 de rest.

Een gemiddeld huishouden heeft volgens de beste schattingen 29 gloeilampen in huis. De rest van de verlichting bestaat uit spaarlampen, tl-buizen, led-verlichting en halogeenlampen tot een totaal van veertig fittingen. Een spaarlamp gebruiken in plaats van een gloeilamp die veel brandt, levert de grootste besparing op.

Wanneer er rekening wordt gehouden met de brandduur van de verschillende lampen in huis kan er 95 euro per jaar aan stroom worden bespaard. Door stijgende energieprijzen wordt de besparing door het gebruik van zuinige verlichting hoger. Naast spaarlampen zijn er ook led-lampen beschikbaar, maar die zijn nog niet voor alle toepassingen geschikt.
Provincie:
Tag(s):