zondag, 5. april 2009 - 16:56

Willem II met dank aan Luinge voorbij NAC

(Elfvoetbal) Willem II heeft, met de nodige hulp van scheidsrechter Roelof Luinge, de Brabantse derby tegen NAC gewonnen. De ploeg uit Breda werd zwaar benadeeld met twee discutabele rode kaarten, waardoor het met negen man kwam te staan. Willem II profiteerde nauwelijks van het veldoverwicht, maar won wel met 2-0.

Met elf man en later ook met tien man was NAC de betere ploeg in Tilburg. Probleem was alleen dat het de geboden kansen niet afmaakte. Zo had Matthew Amoah NAC al na negen minuten op voorsprong kunnen zetten. De Ghanese spits, hopeloos uit vorm, kon uit een vrije trap vogelvrij binnenkoppen, maar raakte de paal. Het slappe begin van Willem II bleef onbestraft en aan de hand van Kiki Musampa, die voor het eerst een basisplaats kreeg, begon het wat beter te lopen bij de Tilburgers.

Dat leverde Willem II in de eerste helft één grote kans op. Sergio Zijler zette met een schitterende steekpass de NAC-verdediging te kijk en Saïd Boutahar kon door richting het vijandige doel. De aanvallende middenvelder wilde uithalen, maar werd onderuit gelopen door Donny Gorter. De gegeven strafschop was terecht, de rode kaart voor Gorter was een te zware sanctie van scheidsrechter Luinge. Van elf meter mocht verdediger Arjan Swinkels het buitenkansje benutten, maar hij schoot over.

De tien overgebleven NAC'ers bleven daarna, tegen het in een lage versnelling opererende Willem II, met gemak overeind. De bezoekers uit Breda werden zelfs iets te overmoedig en dat leverde zelfs een treffer voor Willem II op. Na een uur verloor Boukhari de bal en in de omschakeling was het Zijler die raakschoot. Een eerder schot van Boutahar werd nog net gered door NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar, maar in de rebound scoorde Zijler alsnog. Volledig tegen de verhoudingen in, maar dat leek de rappe buitenspeler weinig te kunnen schelen.

De knock-out voor NAC volgde vier minuten later en de genadeklap kwam niet van een speler van Willem II. Bij een onschuldig duel besloot scheidsrechter Luinge om Arjan Gilissen zijn tweede gele kaart te geven en daardoor moest NAC met negen man verder. Voor de bezoekers restte niet veel meer dan tegenhouden en dat lukte redelijk. Al scoorde Mohammed Messoudi vijf minuten voor tijd nog wel de 2-0.

Willem II hoeft zich door de driepunter weinig zorgen meer te maken over de nacompetitie. De Tilburgers hebben nu 32 punten en staan elfde. Aan de andere kant profiteerde NAC niet van puntverlies van concurrenten FC Utrecht en NEC. De ploeg uit Breda blijft echter wel zevende.