woensdag, 8. april 2009 - 13:21

Zes verdachten aangehouden voor omkatten auto's

Rotterdam

Dinsdag 7 april heeft een onderzoeksteam van de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland, onder leiding van het Openbaar Ministerie Zwolle-Lelystad, vier mannen en twee vrouwen uit Rotterdam aangehouden. Zij worden verdacht van diefstal, omkatten en helen van auto’s, valsheid in geschrifte, witwassen, oplichting en deelname aan een criminele organisatie. Dit heeft de politie woensdag 8 april bekendgemaakt.

Een 20-jarige, een 26-jarige, een 42-jarige en een 44-jarige man werden aangehouden in hun woning. Ook een 24-jarige en een 45-jarige vrouw werden in hun woning aangehouden.

Doorzoekingen
Er werden acht woningen en vijf bedrijfspanden in Rotterdam doorzocht. Daarnaast werden er vier garageboxen in Krimpen aan de Lek, één garagebox in Dordrecht en één bedrijfspand in Delft doorzocht.

Bij de doorzoekingen werden onder andere een groot aantal auto’s, mobiele telefoons, auto-onderdelen, kentekenbewijzen, geld, en administratie inbeslaggenomen.

Werkwijze
De aangehouden personen worden ervan verdacht zich bezig te hebben gehouden met het dupliceren van voertuigen. Gedupliceerde auto’s zijn auto’s die worden gestolen, van een nieuwe identiteit worden voorzien en vervolgens te koop worden aangeboden.

De gestolen voertuigen worden voorzien van valse chassisnummers, kentekenplaten en kentekenbewijzen. Kenmerkend hierbij is dat deze gegevens volledig gedupliceerd worden van voertuigen van hetzelfde merk, type, bouwjaar en kleur. Er rijden op dat moment in Nederland twee voertuigen rond met een identiek uiterlijk en gelijke identiteit, zonder dat de twee eigenaren hiervan op de hoogte zijn.

In deze zaak werden de auto’s gestolen uit verschillende landen in Europa, waaronder Nederland, België en Duitsland. Nadat de voertuigen in Nederland van een nieuwe identiteit waren voorzien, werden ze via internet door heel Nederland verkocht.

Aantal zaken
De Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland onderzocht ruim driehonderd zaken uit de periode januari 2006 tot heden. Uit nader onderzoek moet blijken in hoeverre de aangehouden verdachten voor deze zaken verantwoordelijk zijn. Het totale schadebedrag bedraagt ongeveer € 1.300.000,-. Meerdere aanhoudingen in het kader van dit onderzoek worden niet uitgesloten.

Samenwerking
Het onderzoek werd in september 2008 gestart naar aanleiding van informatie van een onderzoek uit de politieregio Gelderland-Midden. In het onderzoek werd samengewerkt met Marktplaats en met specialisten op het gebied van voertuigcriminaliteit, waaronder het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV).
Provincie:
Tag(s):