maandag, 13. september 2010 - 9:33

75% Van de Mekkagangers loopt onnodig risico tijdens Hadj

Amsterdam

Het Reizigersadvies- en vaccinatiebureau van de GGD Amsterdam adviseert jaarlijks zo’n 20.000 reizigers waaronder circa 1000 Mekkagangers.

Slechts een kwart van de Mekkagangers neemt naast de verplichte vaccinatie, ook de niet-verplichte maar wel sterk aangeraden vaccinaties. Met name vrouwen, jongeren en mensen met een onderliggende ziekte volgen de gezondheidsadviezen vaker dan gemiddeld op. Recent onderzoek laat zien dat sinds 2001 steeds meer vrouwen en ouderen deze pelgrimstocht maken.

Gezondheidsrisico’s tijdens de Hadj
De Ramadan 2010 is afgelopen. Na de Ramadan gaan moslims over de hele wereld massaal op pelgrimstocht naar Mekka. De Hadj is een van de belangrijkste gebeurtenissen binnen de Islam en de grootste bijeenkomst van mensen ter wereld. Zoveel mensen bij elkaar vergroot de kans op het oplopen van infectieziekten. Dit is de reden dat de regering van Saoedi-Arabië iedere Mekkaganger heeft verplicht zich te laten vaccineren tegen meningitis (nekkramp), een besmettelijke ernstige ziekte. Zonder bewijs van deze vaccinatie wordt geen visum verstrekt. Tijdens de pelgrimstocht heeft men echter ook een vergrote kans op andere infectieziekten die voorkomen kunnen worden door vaccinaties. Daarom worden, naast de verplichte meningitis vaccinatie ook andere vaccinaties geadviseerd, afhankelijk van de leeftijd en gezondheidstoestand van de Mekkaganger. Hierbij kan worden gedacht aan difterie, tetanus, polio (DTP), hepatitis A en buiktyfus.

Begeleiding GGD
De GGD probeert er voor te zorgen dat de Mekkagangers goed beschermd en geïnformeerd op weg gaan. In een speciaal voor Mekkagangers
ontwikkelde informatiefolder staan allerlei handige tips en adviezen zoals over het gebruik van scheermesjes, hygiënemaatregelen en adviezen over bescherming tegen muggen en teken.

De GGD vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren voor zij op reis gaan. Daarom houdt de GGD elke ochtend een laagdrempelig inloopspreekuur van 07.30 tot 10.00 uur zonder consultkosten.
Provincie:
Tag(s):