vrijdag, 8. oktober 2010 - 16:57

Hekken om instabiele watertoren Hengelo

Hengelo

De watertoren in het voormalige waterwingebied in Veldwijk Noord in Hengelo staat instabiel. ‘Dit is gebleken uit een onderzoek naar de technische staat van de toren’, meldt de gemeente Hengelo vrijdagmiddag.

Houten fundering aangetast
Uit het onderzoek bleek dat de houten fundering van de watertoren ernstig is aangetast. Dat betekent dat de gemeente de veiligheid in en rond de toren niet kan garanderen.

De omgeving rondom de watertoren is afgezet met hekken. De beheerderwoning direct naast de watertoren is ontruimd. Behalve de beheerderwoning bevinden zich in de directe nabijheid geen gebouwen of woningen.

De watertoren is 27 meter hoog en gefundeerd met houten palen. Deze houten palen zijn vrijwel geheel verteerd. Oorspronkelijk bedroeg de diameter van deze palen ca 30 cm, op dit moment is dit nog maar enkele centimeters. Enkele palen zijn zelfs geheel verdwenen. Metingen hebben uitgewezen dat de toren acht centimeter uit het lood staat en overhelt in de richting van het FBK stadion.

De watertoren en de beheerderwoning zijn eigendom van Ter Steege Vastgoed uit Rijssen. De toren en de woning zijn beide rijksmonument. Het complex ligt aan de Socratesstraat in Hengelo.

Omgeving
In de omgeving van de watertoren, maar buiten een eventueel gevarengebied, staan een aantal garageboxen en een flat van woningcorporatie Welbions. Voor beide gebouwen geldt dat de gemeente de veiligheid kan garanderen.

Omwonenden geïnformeerd
Huurders van de genoemde garageboxen en bewoners van de flat zijn door gemeente en Welbions donderdagavond persoonlijk en schriftelijk over de situatie rondom de watertoren geïnformeerd.

De bewoners reageerden rustig en gelaten op de situatie. Voor eventuele verdere vragen en meer informatie kunnen zij vrijdagavond terecht in het nabijgelegen wijkinformatiecentrum Berflo Mooi aan de Spartalaan.
Provincie:
Tag(s):