maandag, 6. december 2010 - 13:52

Limburgse overheden stimuleren goed rioolgebruik

Sittard-Geleen

De Limburgse gemeenten, waterschappen en provincie haken begin december gezamenlijk in op de landelijke campagne 'Goed rioolgebruik'. Gemeenten en waterschappen ervaren veel overlast van vast afval in het riool. Met de campagne willen ze bedrijven en bewoners overtuigen om geen vast afval door wc en gootsteen te spoelen.

Bewoners spoelen soms afval door de wc en gootsteen, dat niet in het riool hoort. Frituurvet, schoonmaakdoekjes, verf, maandverband, condooms en medicijnen veroorzaken verstoppingen, laten pompen vast lopen en moeten er bij de rioolwaterzuiveringsinstallaties van de Limburgse waterschappen uitgehaald worden. Sommige chemicaliën en medicijnen veroorzaken in het riool explosieve gassen en brengen schade toe aan de rioolbuizen en transportleidingen, de rioolwaterzuiveringsinstallaties en het milieu. Dat willen de waterpartners voorkomen. Ook willen ze de kosten in de hand houden.

In Limburg staan 18 rioolwaterzuiveringsinstallaties. Ieder jaar zuiveren de Limburgse waterschappen zo'n 150 miljard liter afvalwater. Het gezuiverde afvalwater dat een rioolwaterzuivering verlaat, komt terug in de beek. Dat water moet voldoen aan strenge eisen. Aan het zuiveren van afvalwater geven de waterschappen het grootste gedeelte van het belastinggeld uit.
Provincie:
Tag(s):