maandag, 1. februari 2010 - 18:32

Scholieren nemen nieuwe werkplaats Technasium in gebruik

Hoogeveen

Ze zijn er trots op. Sinds kort hebben de leerlingen van het Technasium van het Roelof van Echten College hun eigen werkplaats. Hier zullen ze veel tijd doorbrengen om onderzoek te doen, proefjes te verrichten en technisch hoogstaande ideeën te ontwikkelen voor bedrijven in de regio.

Het technasium is een onderwijsstroom voor havo/vwo-leerlingen op het Roelof van Echten College. Scholieren met interesse voor bèta en techniek worden in staat gesteld hun talent op dit gebied verder te ontwikkelen.

Centraal daarbij staat het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O). Vanaf de brugklas gaan leerlingen zelfstandig en in groepjes onderzoek doen. Ze werken aan vraagstukken die aangedragen worden door bedrijven uit de regio. Zo ontwierpen de scholieren onlangs een hangplek voor de wijk Erflanden in Hoogeveen, in opdracht van de gemeente. Op dit momenten nemen ze het productieproces van cadeaupapier onder de loep in opdracht van Hoomark.

In de werkplaats beschikken ze over de nodige materialen en apparaten om de vraagstukken te onderzoeken. Daar kunnen ze contact op nemen met hun opdrachtgever, informatie opzoeken, overleggen met groepsgenoten, onderzoek doen, zelf ontwerpen in elkaar knutselen en uiteindelijk oplossingen voor het vraagstuk presenteren aan de opdrachtgever

Speciaal voor de officiële opening zijn er medewerkers van de NAM, JetNet en de directie van het Roelof van Echten College naar de werkplaats gekomen. Ook is er een afvaardiging aanwezig van Hoomark, de huidige opdrachtgever van de leerlingen. Al snel komen de ‘hoge heren’ erachter wat het betekent om op het Technasium te zitten. De deur naar de werkplaats blijkt namelijk gebarricadeerd door een zee van ballonnen. Aan Albert Weishaupt (algemeen directeur), Henk Wesseling (adjunct-sectordirecteur) en Jo Janssen (NAM) de taak de barricade te doorbreken.

Hun aanpak blijkt vrij eenvoudig in elkaar te steken. Met allerlei scherpe voorwerpen worden de ballonnen lek geprikt. Weishaupt ontdekt een sleutel in één van de ballonnen en de werkplaats kan officieel worden geopend.

Na een korte rondleiding wacht de leerlingen nog een verrassing. Jo Janssen overhandigt namens de NAM een doos vol gereedschap: een accuboor, een decoupeerzaag, een slijpmachine en een gewone boor kan aan het materieel worden toegevoegd. Na een dankwoord kunnen de leerlingen eindelijk doen wat ze zo leuk vinden. Onderzoeken, proefjes doen en ontwerpen. En dat alles in hun eigen werkplaats.
Provincie:
Tag(s):