zaterdag, 28. augustus 2010 - 11:51 Update: 08-07-2014 1:03

Zonnestraling heeft zowel positieve als negatieve effecten op kanker

Amsterdam

Blootstelling aan zonnestraling stimuleert de aanmaak van vitamine D in de huid. Onderzoek toont aan dat er een relatie is tussen een hoog vitamine D-niveau en een verlaagde kans op dikkedarmkanker.

Hoe de relatie tussen zonlicht en darmkanker precies in elkaar zit is nog onduidelijk. Dit blijkt uit het rapport 'De relatie tussen kanker, zonnestraling en vitamine D' van de Signaleringscommissie van KWF Kankerbestrijding dat vandaag verschijnt. In het rapport staat ook dat er aanwijzingen zijn dat zonnestraling de kans op het krijgen van prostaat- en borstkanker en het non-Hodgkin-lymfoom verkleint.

Ondanks de positieve effecten van de zon op een aantal kankersoorten moet verbranding van de huid door zonnestraling worden vermeden. Jaarlijks krijgen 40.000 mensen huidkanker veroorzaakt door teveel UV-straling.

Welk vitamine D-niveau minimaal nodig is voor een gunstig effect op het kankerrisico is nog onbekend. Ook de invloed van lage winterse vitamine D-niveaus vanwege een gebrek aan UV-straling van de laagstaande zon is onbekend.
Categorie:
Tag(s):