zaterdag, 17. september 2011 - 19:38

Airbornelandingen op Ginkelse Heide in Ede groot succes

Ede

De Airborne luchtlandingen van zaterdag 17 september 2011 op de Ginkelse Heide in Ede waren een groot succes. Circa 25.000 mensen keken naar de landingen van circa 1.000 parachutisten.

Aansluitend was de 67ste herdenking van de Operatie Market Garden bij het Airborne Monument in aanwezigheid van een groot aantal parachutisten.

Het publiek heeft genoten van ruim 1.000 parachutisten uit Nederland (450), Engeland (400), Verenigde Staten (150), Duitsers (100), Canadezen (20), Fransen (20) en Italianen (20). De para’s sprongen uit een Hercules C130 UK, twee Herculessen C130 USA, drie Transalls GE en twee Dakotas. Tien parachutisten raakten gewond tijdens de landing.

Zo’n 40 veteranen van de Slag om Arnhem waren de eregasten bij deze 67ste herdenking. Zij komen elk jaar weer naar de Ginkelse Heide om hun kameraden van weleer de laatste eer te bewijzen.

Tijdens de herdenking waren er toespraken van onder meer burgemeester Cees van der Knaap van Ede en luitenant-kolonel John Boyd, Commanding Officer 4th Battalion The Parachute Regiment.

Het Edese college van burgemeester en wethouders, 4th Battalion The Parachute Regiment, 11 Luchtmobiele Brigade, Voormalig Verzet, Stichting Airborne Herdenkingen, de militaire attaché van Polen, de heer Cesarz, luitenant-kolonel Elizabeth Brady namens de Amerikaanse Ambassade en Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje legden kransen.

De gemeente Ede is tevreden over het verloop van de dag, meldt de gemeente Ede. ‘Alles verliep zoals we dat gehoopt hadden. Het weer werkte mee. Ondanks de pittige wind konden de luchtlandingen gewoon doorgaan. En opnieuw was er massale belangstelling. Op de N224 waren wel opstoppingen, maar die hebben niet voor grote problemen gezorgd. Veel mensen kozen gelukkig voor de fiets of kwamen met speciale pendelbussen vanaf de parkeerplaats op één van de voormalige kazerneterreinen’, aldus een woordvoerder.

Burgemeester Cees van der Knaap van Ede is blij met de massale belangstelling. ‘Deze dag verbindt het spectaculaire van de paradropping met het belang van herdenken. Dat daar ieder jaar weer duizenden mensen opaf komen, is een belangrijk signaal. Daar ben ik trots op. Dat een dergelijk evenement vervolgens zonder problemen verloopt, daar ben ik heel blij mee. Een compliment voor de organisatie.’
Provincie:
Tag(s):