dinsdag, 29. november 2011 - 18:09

ANP schrapt 33 banen

Rijswijk

De vaste bezetting op de nieuws- en fotoredactie van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) wordt in 2012 aanzienlijk ingekrompen. 'Er verdwijnen 33 volledige banen, vijftien procent van het totale personeelsbestand', meldt het ANP dinsdag.

Veel van de werkzaamheden wordt voortaan gedaan door freelancers, vooral waar het gaat om fotografie. Dat heeft de directie van het ANP dinsdag bekendgemaakt.

Aanhoudende prijsdruk
De inkrimping is het gevolg van de aanhoudende prijsdruk in de mediamarkt, zegt algemeen directeur Erik van Gruijthuijsen. “Oplages en advertentie-volumes van kranten dalen, en de publieke omroep bezuinigt.

Tegelijkertijd worden ons nieuws, foto’s en video’s massaal door onze klanten gebruikt. Nooit eerder stond het ANP als bron van het nieuws zo prominent op internetsites en in apps voor smartphones en tablets. Maar feit is ook dat de eindgebruikers, de consumenten, het vaak voor niks krijgen en onze klanten op die platforms relatief weinig verdienen met advertenties.

Als gevolg daarvan staan de prijzen sterk onder druk en dalen ook onze omzetten. De economische situatie versterkt de noodzaak om te reorganiseren.” Met de vakorganisaties NVJ en FNV Kiem is in principe overeenstemming bereikt over een sociaal plan.

Het ANP neemt volgend jaar gedwongen afscheid van alle fotografen in vaste dienst en schakelt geheel over op freelance-fotografie. “Vakorganisaties als de NVF of NVJ constateerden eerder al dat het vak van persfotograaf onder extreem zware druk staat.

Het aanbod aan foto’s is enorm, en de prijs daalt en blijft maar dalen,” aldus Van Gruijthuijsen. “In 2009 saneerden we al zwaar bij ANP Foto, deze tweede ingreep kon helaas niet uitblijven. We hebben de afgelopen jaren laten zien dat de kwaliteit er niet onder hoeft te lijden. Maar dat maakt het voor betrokkenen niet minder pijnlijk.”

Twee regionale kantoren opgeheven
Ook op de nieuwsredactie zal meer worden gewerkt met een flexibele bezetting. De vaste staf gaat efficiënter opereren, onder meer door het aantal afzonderlijke nieuwsredacties te beperken door de regionale kantoren in Rotterdam en Den Bosch te sluiten.

Redactie Amsterdam gehalveerd
De bezetting van de dependance in Amsterdam wordt gehalveerd. ANP-hoofdredacteur Marcel van Lingen: “We moeten dit doen en zijn er van overtuigd dat het kan, zonder dat de kwaliteit en betrouwbaarheid van onze productie of de omvang ervan wordt aangetast.”
Provincie:
Tag(s):