donderdag, 21. april 2011 - 13:29

Combinatie reddingsvest en drijfpak kan levensgevaarlijk zijn

Bloemendaal

Reddingsbrigade Nederland heeft vandaag het onderzoeksrapport gepubliceerd naar het ongeval met dodelijke afloop dat op 28 augustus 2010 plaatsvond met een reddingsboot in Bloemendaal. Bij dat ongeval sloeg tijdens een werkbezoek van de gemeente de boot om, waarna raadslid Hans Pieterson om het leven kwam.

De belangrijkste conclusie in het rapport is dat internationale normering voor het gecombineerde gebruik van reddingsvesten en drijfpakken ernstig tekortschiet. Het blijkt dat zowel vesten als pakken aan de internationale normen kunnen voldoen, maar het gecombineerde gebruik levensgevaarlijk kan zijn indien een slachtoffer het bewustzijn verliest en voorover in het water komt te liggen.

Directeur Raymond van Mourik van Reddingsbrigade Nederland wil dat deze kennis internationaal leidt tot bijstelling van de normering en dat informatie over de risico’s van het gecombineerde gebruik voortaan expliciet en verplicht bij de reddingsvesten wordt vermeld. De combinatie van een reddingsvest en drijfpak wordt wereldwijd gebruikt bij tal van organisaties in de maritieme sector.

In het rapport is het ongeval minutieus gereconstrueerd. Het blijkt dat een groot aantal aspecten op die dag bij elkaar hebben geleid tot het ongeval en tot de dodelijke afloop ervan. Dat betreft onder meer de beslissing om te gaan varen, het van zijn plaats glijden in de boot door de heer Pieterson op een ongelukkige plek op het water bij een zandbank, een onverwachte golf, de combinatie van drijfpak en reddingsvest, het op eigen kracht naar de kant gaan zwemmen en het tijdelijk uit zicht raken bij de bemanning. Geen enkel aspect afzonderlijk kan worden aangewezen als uiteindelijke oorzaak van het overlijden van de heer Pieterson.
Provincie:
Tag(s):