zaterdag, 28. mei 2011 - 20:30

Drie gewonden bij demonstratie in Enschede

Enschede

Zaterdag heeft de demonstratie van de Nederlandse Volks-Unie (NVU) plaatsgevonden. Ongeveer 60 personen hebben aan deze demonstratie deelgenomen, waaronder een aantal demonstranten uit Duitsland. Ongeveer 200-250 personen waren aanwezig om een tegengeluid te laten horen.

In verband met het beheersen van de openbare orde is er voor gekozen om de route en de tijdsduur van de demonstratie in te korten. De route is hiermee zo weinig mogelijk door woonstraten gegaan.

Deze maatregelen zijn nodig gebleken door confrontaties tussen de demonstranten en tegendemonstranten nog voor aanvang van de demonstratie.

Ook tijdens de demonstratie is door de tegendemonstranten voortdurend met stenen gegooid richting de demonstratie en is gezocht naar mogelijkheden tot confrontaties om zo de demonstratie te belemmeren. De tegendemonstranten zijn op afstand gehouden door inzet van de Mobiele Eenheid en politie te paard. De demonstratie is uiteindelijk rond 14.40 uur geëindigd op het station, waarna de demonstranten van de NVU met de trein zijn vertrokken.

De politie heeft vandaag ruim 200 agenten ingezet. Er zijn, voor zover nu bekend, drie gewonden gevallen. Eén persoon raakte licht gewond na een klap met een wapenstok en twee personen werden geraakt door een steen. Zij zijn in het ziekenhuis behandeld. Er zijn 18 aanhoudingen geweest voor openlijke geweldpleging, zoals het gooien van stenen. Momenteel zijn er nog geen berichten over schade aan eigendommen van derden bij de politie gemeld.
Provincie:
Tag(s):