zaterdag, 12. november 2011 - 11:34

Gehandicapten vaker seksueel misbruikt dan niet-gehandicapten

Den Haag

Bijna 75 procent van de geestelijk gehandicapte vrouwen heeft te maken gehad met seksueel misbruik.

Bijna een kwart van de vrouwen is verkracht. Ook een kwart van de gehandicapte mannen zegt met seksueel geweld te maken hebben gehad. Dit schrijven verschillende media op basis van het rapport Beperkte Weerbaarheid dat is opgesteld in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.
Hiervoor zijn bijna 2000 mensen met een lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke beperking bevraagd. Ook zijn ouders en hulpverleners bevraagd.

Het is volgens de onderzoekers voor het eerst dat de verstandelijk gehandicapten zelf ook ondervraagd werden voor een dergelijk onderzoek. De conclusies komen overeen met vergelijkbare studies uit het buitenland.

Volgens de onderzoekers is het seksueel geweld ernstiger dan bij mensen zonder verstandelijke handicap. De daders zijn meestal mannelijke bekenden van de slachtoffers. Het kan bijvoorbeeld gaan om (ex-)partners, familieleden of een kennis. Het geweld bleek zich vooral voor te doen tijdens de jeugd van de slachtoffers. Seksueel geweld door hulpverleners komt ook voor, maar in mindere mate, stellen de wetenschappers.

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) heeft zaterdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat ze het seksuele misbruik verder wil tegenaan.

Het taboe over het onderwerp moet worden doorbroken en het moet worden opgenomen in de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Door het hanteren van die code kunnen professionals geweld in huiselijke kring snel signaleren. 'Seksueel misbruik valt daar nadrukkelijk ook onder', schrijft de bewindsvrouw.
Provincie:
Tag(s):