maandag, 18. juli 2011 - 17:04

Laat-Romeins Weekend in Museumpark Orientalis

Heilig Landstichting

Ervaar in het weekend van 30 en 31 juli in Museumpark Orientalis hoe de laatste dagen van het Romeinse Rijk waren.

Laat-Romeinse re-enactmentgroepen trainen voor een groot gevecht en geven demonstraties paardrijden en boogschieten. Een spectaculair weekendprogramma voor jong en oud.

Hoe waren de laatste dagen van het Romeinse Rijk? In het laatste weekend van juli komen op uitnodiging van St. Fectio soldaten van Laat-Romeinse re-enactment groepen uit verschillende Europese landen samen in Museumpark Orientalis. De re-enactors uit Nederland, Frankrijk, België, Spanje, Groot Brittannie en Duitsland laten zien hoe het Romeinse leger eruit zag in de nadagen van het Romeinse Rijk. Tijdens dit weekend kun je het verschil ontdekken tussen Romeinen en Germanen en tussen vroege Christenen en late heidenen. Het ‘leger’ geeft demonstraties van paardrijden, boogschieten, speerwerpen en het massaal werpen van de plumbata, de met lood verzwaarde werppijl.

Aan dit evenement doen leden mee van de Fectienses seniores (NL), Ala Batavorum (NL), de Tungrii (NL), de Minervii (D), Contubernium (D), de Batavi (GB) en nog een aantal individuele soldaten van andere groepen. Al deze groepen laten Romeinse militairen uit de 4de en 5de eeuw n.Chr. zien, of aan de Romeinen verbonden Germaanse bondgenoten. Er lopen ook ‘burgers’ rond, die het publiek een goed beeld geven van een Laat-Romeinse eenheid op campagne, die in een stad is ingekwartierd.

Het programma vindt plaats in en rond de woestijn in Museumpark Orientalis en bestaat uit de volgende onderdelen:

De Mars:
alle soldaten paraderen door het hele park, eindigend in de arena

De Presentatie:
het Laat-Romeinse leger verzamelt direct na de mars, in de arena. Voor een presentatie aan het publiek, inclusief een oefening, een wapenshow en een paar formaties. Plus een incident dat onze keizerin betreft!

Wapentraining:
er zal geschoten worden met bogen, geworpen met speren, en met de plumbata-werppijl

De Cavalerie-training:
paarden tegen voetsoldaten. Geprobeerd wordt de paarden tegen de schildmuur in te zetten, wat soms spectaculair kan zijn

Het grote gevecht:
een training van twee formaties zwaarbewapende Romeinse soldaten, met stompe speren en houten zwaarden

Naast deze Laat-Romeinse activiteiten zijn er ook de reguliere weekendactiviteiten in het museumpark: hennaschilderen en diverse workshops zoals Omaanse bootjes maken en Arabisch schrijven. Verder zijn er rondleidingen in het gerestaureerde Joods Dorp en het gerenoveerde Arabisch Dorp. En een inleiding over de historische wandeling die in Museumpark Orientalis geboekt kan worden, de Heilig Land-route.

In het hoofdgebouw van het museum is er tot en met 14 augustus een expositie van de Heemkundekring Heilig Landstichting “Heilig Landstichting; 100 jaar in beeld”. Hier worden o.a. tekeningen van kunstenaar Piet Gerrits gepresenteerd en unieke foto's en oude filmbeelden.

Toegang is vanwege de restauratie en renovatiewerkzaamheden vrij. Een vrijwillige donatie na afloop wordt op prijs gesteld.

Openingstijden: zaterdag en zondag, 10-17 uur.
Profetenlaan 2, 6564 BL Heilig Landstichting

Meer informatie over activiteiten en exposities op de agenda op www.museumparkorientalis.nl.
Provincie:
Tag(s):